Vi ved godt, at det er blevet gjort mange gange før: at fotografere 24 fotografer som foreviger en eksploderende øldåse i en langtidseksponering under en klar stjernehimmel. Men det er et meget populært emne. Derfor fortæller vi lige én gang til hvordan man gør, så I alle kan prøve det derhjemme.
Lidt forberedelse
Faktisk skal der ikke så meget til at lave en langtidseksponering af en eksploderende øldåse eller et hvilket som helst eksploderende motiv. (Vi har prøvet med meloner, ketchup, pretzler, iphones, iPads, ja, sågar med en Nikon D3s og en Nikkor 24-70/2.8!)
Her er alt hvad du har brug for:
- 1 stk klar stjernehimmel
- 24 stks fotografer med deres udstyr
- 1 stk huggeblok
- 1 stk skovmand som kan ramme i mørke
- 1 stk øl, eller flere hvis skovmanden ikke er så træfsikker som vores
- 1 stk kamera med vidvinkelobjektiv
- 1 stk fjern- eller trådudløser
Resten er små detaljer:
- En lydstyret fjernudløser koblet til en flash
- Mellem 8 og 16 ekstra flash på stativer.
Opstilling
Når du har samlet alle materialer lægger du dem ud i den rigtige opstilling. Start med fotograferne og deres udstyr, som du positionerer i en halvcirkel omkring det eksploderende element. Ikke for tæt på, men absolut heller ikke for langt væk. Det skal gerne være lidt sjovt!
Stil skovmanden mellem huggeblokken og dit eget kamera. Så bliver dit kamera ikke beskidt.
Stil alle de blitze du kan finde i en cirkel omkring huggeblokken. Alle blitze skal stilles på manuelt og på korteste udladningstid. Det vil som regel være den mindste udladning. Hvorfor det? Er det ikke bedre at give fuld knald på? Nej, det er det faktisk ikke. Kraften på en standard kamerablitz bliver ikke bestemt af power, men af længden af udladningen. Så intensiteten af lyset er det samme på fuld skrald og på 1/4, men udladningen varer bare fire gange så længe. Så hvis du vil fryse dit motiv (og det vil du, med lynhurtigt ekspanderende bryg) skal du have mange blitze på lidt power i stedet for få blitze på fuld power.
Én af blitzene skal kobles til den lydstyrede fjernudløser. Den gør at denne blitz flasher når den hører en skrap lyd, i dette tilfælde øksen som rammer vores motiv. Alle andre blitze reagerer på dette lys og bliver udløst i stort set samme øjeblik.
Stil et kamera FORAN scenen og afprøv forskellige ISO/blænde kombinationer indtil du har fundet frem til noget fornuftigt som eksponerer en eksploderende øldåse korrekt. I vores tilfælde var det f8 ved ISO 800.
Stil dit kamera (bagved scenen) til samme indtillinger og find den lukkertid som er krævet for at få tilstrækkelig tegning i stjernehimlen. Vær ikke for sparsommelig: hvis du undereksponerer eksploderer din støj mere voldsomt end din øl. I vores tilfælde var 30 sekunder fornuftig.
Tredive sekunder er ikke noget som du nemt kan få 24 fotografer til at stå stille i, men det skal de! Du kan enten bede dem om at stå musestille, eller du kan tape dem fast med gaffa tape, så de ikke kan bevæge sig. Husk at løsne dem igen bagefter.
Udfordringer
Vi rendte faktisk ikke ind i så mange udfordringer. Fotograferne var tapet godt fast og Kasper var huggeren, som fik lov til at drikke øllen hvis han ramte rigtigt på én gang.
Det største problem var, at én af vores lydudløsere udløste flere gange i rap, da den ikke kunne indstilles til kun at fyre én enkel gang. Det gav dobbelteksponeringer. Da vi skiftede den ud med en anden, som kunne begrænses til én eksponering, fik vi dog kun billeder som lå relativt tæt på touch-down tidspunktet.
Gruppebilledet vi valgte at bruge her, blev en dobbelteksponering, med to sæt flashudløsninger indenfor en brøkdel af et sekund og tredive sekunder til at få nattehimlen med. Vi valgte dette billede fordi øllen ved anden eksponering faktisk var nået pænt langt ud i luften og på Kaspers North Face øljakke. Det fik vi aldrig genskabt med enkeltudløsningerne.
Nikon D4s, Nikkor AF-S 20mm f/1.8G ED, f8, 30 sek, ISO800
Prøv dit held!
Prøv nu selv derhjemme! Held og lykke med det! Husk at vise os resultater på vores Facebook side! Og husk at bruge en presenning. Det bliver ret rodet!
Næste morgen. Huggeblok fotograferet med drone af Theis.
Alternativet
Hvis det nu ikke lykkes, så overvej at komme med til vores Camp i 2018! Vi garanterer ikke at Kasper kommer til at hakke øldåser midt over igen, men vildt skal det nok blive!