Jeg har det som Michel J. Fox, alias Marty McFly, må have haft det på sit flyvende Hoverboard, fra filmen “Tilbage til fremtiden”. Jeg har nemlig de sidste 3 uger haft Olympus nye flagskib til låns. Det er som at komme tilbage til fremtiden.

I hvert fald, så er Olympus’ nye flagskib OM-D E-M1X et kig ud i fremtiden, hvad kamera angår. Den kan bl.a. genkende selvvalgte enheder, som du selv har lært og selv bestemt hvorpå, den skal koncentrere sig om skarphedsindstillingen. Det kan være en bil, som du selv har lært kameraet at genkende, hvorefter du også har lært det hvor på bilen dit hovedfokus skal ligge, eksempelvis på nummerpladen, hvis du er politimand, eller chaufføren, hvis du er sports fotograf.

Da jeg fik kameraet i hånden og tog det første billede af katten i stuen, kunne jeg konstatere at det var billeder af høj kvalitet. Så høj at min første tanke var, “hvordan ødelægger jeg dette billede!”

Det første billede, hvordan ødelægger jeg det!

Kameraet er fyldt med funktioner, som er sjove og spændende, men 3 uger har ikke været nok, til at jeg kan gengive en fyldestgørende oplevelse af kameraet. Derfor bliver det nogle enkelte tag i kameraet og en generel oplevelse af kameraets brugbarhed.

Oplevelse af kameraet i brug

Da jeg først fik kameraet i hånden, var min første tanke; ahhh, næsten som i gamle dage. Jeg fik det uvilkårligt som jeg havde det når, jeg havde mit gamle Nikon D3 i hånden; Et pålideligt og velbygget værktøj.

De første billeder strømmede ud af min finger, knapperne lagde godt for min hånd og var meget velplaceret. Men der var et eller andet som generede min tommelfinger. Ved nærmere eftersyn, var det et lille joystick, som sad netop der hvor min tommelfinger landede. Joysticket viste sig at være til brug for justering af fokus punkter, eller man kan vælger at bruge det, til at skifte mellem foto og film. Jeg har brugt det til placering af fokuspunkter. Til dette har den været nærmest uundværlig.

En af mange billeder for at prøve kameraets hurtighed af. Samt joystikkets brugbarhed.

Olympus har sin helt egen menu som muligvis ikke er den mest intuitive, men jeg er blevet glad for Olympus´ hurtigmenu. Her findes stort set alt hvad jeg har brug for i min daglige fotografering og det hele ligger overskueligt på én skærm. Denne trykkes frem med et enkelt klik på eks. info knappen. Men det kan man naturligvis selv programmere, hvordan og hvilke knapper man vil bruge og til hvad.

Kameraet laver 20,4 megapixel og tager op til en million billeder i sekundet. Argh, det er måske en overdrivelse, men det er i hvert fald rigeligt til mig. Jeg prøvede høj hastighed af, da jeg skulle fotografere fugle i Bjarne P´s have. Jeg endte med at have ca. 10 billeder pr. skud, i de situationer, hvor jeg forsøgte kun at tage et enkelt billede. Så det går stærkt og jeg har ikke prøvet Pro Capture, som starter med at tage billeder allerede før man har trykke udløserknappen helt ned!

Indbygget ND filter

Jeg prøvede lidt med det indbyggede ND filter og det ser ud til at fungere. Lidt sjovt at arbejde med og giver mulighed for at tage billeder på lang lukkertid af eks. rindende vand, uden eksternt filter. Hvis dette er brugbart, så har man sparet en del filter kroner her. Jeg har ikke lige fundet et halvt et graduerings filter, men man kan sikkert bruge Bracketing og tage flere billeder med forskellig belysning og så ligge dem sammen efterfølgende.

Eksponeringstid 1,6 sek. håndholdt med kameraets ND-filter tændt.

Vejrforsegling

Kameraet er vejrforseglet. Jeg tror ikke der findes nogen kameraproducent der laver bedre vejrforsegling end Olympus. En af mine kammerater har haft kameraet med i bad, hvilket vil sige at det blev skyllet under bruseren efter en meget hård dag i felten. Det ville jeg ikke turde med hverken Canon eller Nikon. Men hvem vil også vælge et Canon eller Nikon nu om stunder?

Canon og Nikon er lysår bagud, men det er dog ikke alene kameraets kvalitet og funktioner der gør et godt kamera. Det er også feeling og for manges vedkommende også hvilken skrifttype kameranavnet er skrevet med!
Er man dyrefotograf eller sports fotograf, skal der i hvert fald en yderst god forklaring til at vælge en af de dårligere kameramærker som Nikon eller Canon (Jeg er klar over jeg provokerer lidt.) Og når Olympus kommer med deres nye objektiv 150-400, som jeg fik et glimt af på fotofestival i Norge, så er det helt klart den vildeste combo i kameraverdenen.

Fugle. Kameraet er skabt til fugle og dyre fotografen, men også sport.
Modlys mod Bjarne P's sø.
Den trykfølsomme skærm er her brugt til fokus punkt, samt som udløser.
ISO 16000 og 1/125 sek.
ISO 400 eksponeret 1/5 sek. m. kamerabevægelse. Kameraet er håndholdt og har iøvrigt 7 stop billedstabelisering
Fra en kold dag i marts
Tagrør i blæst
Spejling

Minus

Okay, der er også mindre gode ting ved kameraet. Eksempelvis forstår jeg ikke hvorfor tænd/sluk knappen på Olympus absolut skal sidde på de mest underlige steder. Nederst i højre hjørne eller øverst oppe til venstre som på M1X. Jeg ønsker mig at jeg kan tænde kameraet med samme hånd som jeg bruger på kameraet i forvejen, nemlig højre. Det kan jeg ikke. Jeg skal have flyttet min vestre hånd fra objektivet og op til tænd/sluk knappen, hvilket på mange andre sider under udløserknappen, hvorfor man kan bruge højrehånds pegefinger og altså ikke skal bevæge sig og evt. skræmme de dyr, som kameraet er skabt til at fotografere.

Og så er der batteritiden. Det er stadig de spejlløse kameraers værste side. Men man kan slukke for skærmen og WiFi og hvad der ellers kører på kameraet, for at skabe en lidt bedre batteritid.

Søgeren i disse spejlløse kameraer er altså heller ikke det samme som gammeldags SLR kameraer. Jeg vil egentlig gerne slå visning af realbilledet fra, så man ser hvad man ser og ikke hvad man får, når man har taget billedet. Jeg stoler ikke på den digitale søger.
Det understregede en situation hvor jeg i modlys skulle fotografere mod noget vand. Det resulterede i blå farver i søgeren, som ikke svarede til hvad der kom på billedet.

Kameraet koster lige under 25.000 kr. så det er et dyrt kamera. Om det er pengene værd, vil jeg lade være op til jer at vurdere. Jeg kan kun konkludere at der ikke findes et lignende kamera på markedet og at selvom sensoren er lille, så tænker Olympus stort.

Og helt ærligt, hvad betyder sensor størrelse når alt kommer til alt? Det er blot et spørgsmål om tilvænning.

Konklusion

Jeg har ikke nogen konklusion, men havde jeg 25.000 kr. havde jeg måske også et M1X.

I øvrigt er alle billeder uredigeret og fotograferet i JPG.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os