8.4 – Noget du ikke kan med primes – zoomeffekten

af Jakob Kjøller

Nogle gange har vi det med at glemme, hvad man kan på et mere kreativt niveau, med det grej vi allerede har.

Måske kender du til zoomeffekten, måske ikke, men her kommer lidt om den.


Zoomeffekten

For nogle år siden da vi var på besøg på EMP, faldt vi over en SiFi-afdeling, der lå nede i kælderen.

Alle SiFi-elskere kender selvfølgelig et hyper jump når vi ser et, denne gang var det indgangen til afdelingen, og det skulle der lige tages et billede af.

 

Sådan her ser det ud i virkeligheden. Rent billedmæssigt, var det temmeligt kedeligt.
Det var meget rodet, og der var ledninger mm. overalt.

 

Jeg tænkte at tage et billede af det, så jeg måske kunne bruge det til en baggrund eller noget. Som så mange andre fotografer, samler jeg på forskellige baggrunde, bare “just in case” der skal laves noget komposition i Photoshop en dag ved lejlighed.

Jeg ændrede lidt på blænde og lukkertid, og voila, havde jeg noget der reelt kunne bruges.

 

Ok, der er ikke meget hyper jump over det her, det ser en smule “forkølet” ud.

For at få mere liv i billedet kunne jeg jo bruge zoomteknikken. Den går kort fortalt ud på, at du tager et zoomobjektiv, zoomer det helt ud (eller ind), og imens billedet bliver optaget, zoomer du hele vejen modsat.

Du skal dog være opmærksom på, at der er foreskel på om du zoomer ind og ud, billedet bliver anderledes afhængigt af vejen du zoomer.

  1. Du skal vælge et relativt højt blændetal og en længere lukkertid, der passer til den ønskede eksponering. Bliver lukkertiden kort, kan du ikke nå at zoome.
  2. Stil dig i en afstand, så du har motivet med, både nå du er zoomet ind og ud.
  3. Tryk på knappen og drej zoomringen så du går i gang, når kameraet optager, og er færdig når sensoren er færdig med at optage. Afhængigt af lukkertiden kan det være lidt svært, derfor anbefaler jeg at ramme en lukkertid på 1-2 sek.
  4. Du kan godt vælge at holde slutbrændevidden lidt. Det vil sige at kameraet har lidt tid, til at optage billedet. Dette kan give dig en tunneleffekt, hvor du faktisk kan se motivet “for enden af tunnelen”.

 

 

Så er der lidt mere hyper jump over det 😉

Nå men nok om hyper jump, det er jo ikke altid man skal lave et billede af det, der er jo større sandsynlighed for, at der er et mere “normalt” motiv fora kameraet.

Der er flere måder at lave zoomeffekten på, bl.a. ved dreje kameraet rundt om objektivet, så man få lidt rotation med i billedet.

 

Holder giver man lidt længere lukkertid, i den ene eller anden ende, så få motivet lov til at manifestere sig, og gøre motivet tydeligere.

Ulempen er at det kan være meget svært at forudse, hvordan billedet bliver. Men der hjælper din skærm, dig jo godt på vej. Ydermere er det umuligt at lave to ens billeder, hvis du bare lige skal rette noget til, glem det, det sker ikke. Tideligere prøvet det på alle mulige motiver, og det er faktisk en ret sjov ting at lege med.

Men alt om alt er, det er bare om at komme ud og prøve det 😉

Har du nogle fede zoomeffekt-billeder?

Relateret indlæg

1 Kommentar

Anja Robanke februar 22, 2017 - 12:41 pm

Det skal jeg da prøve at lege med. Har aldrig hørt om det før 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os