Mini test af Nikon D5300

af Brian - fotomalia.dk

Nikon D5300 er på ingen måder det nyeste kamera på markedet, men betyder det at det er et dårligt kamera der ikke er pengene værd?

Se hvad jeg har fået ud af et Nikon D5300, og hvad jeg syntes der er godt og skidt.

 

NIKON D5300 – ET RIGTIG GODT KAMERA!

Lad det allerede være sagt, jeg syntes Nikon D5300 er et rigtig rigtig godt kamera, det leverer virkelig, og jeg er blæst bag over af, hvad man får for pengene i det her kamera!

Nu har jeg jo næsten konkluderet, hvad jeg syntes om Nikon D5300, og du behøver i princippet ikke læse videre, men hvis du alligevel gør, så kan du læse lidt mere om, hvad jeg synes der er rigtig fedt ved dette lille og “billige” kamera.

Som altid, så har jeg arbejdet med kameraet som jeg ville med mit eget, jeg har fotograferet, hvad min hverdag bød, og jeg har ikke skudt mursten eller testark – kun fotograferet med kameraet.

Denne meget lille test bygger på kun 14 dage med Nikon D5300 og godt 1000 billeder.

BYGGEKVALITET

Der er ikke meget at sætte på byggekvaliteten, man får rigtig meget for sine penge, og Nikon D5300 er helt sikkert et solidt kamera der kan klare mosten hos de fleste.

Nikon D5300 er et kamera i hvad man nok ville kalde "begynder" klassen - og selv om man må kigge længe efter vejrforsejling og magnesium hus, så ville jeg ikke være bange for at tage Nikon D5300 med ud i en regnbyge eller for den sags skyld en tur i regnskoven.

 

Nikon D5300 er et kamera i, hvad man nok ville kalde “begynder”-klassen – og selv om man må kigge længe efter vejrforsejling og magnesiumhus, så ville jeg ikke være bange for at tage Nikon D5300 med ud i en enkelt lille regnbyge eller for den sags skyld en tur i regnskoven.

Trykknapper, skrueknapper og vippeskærm føles godt og solidt, man føler sig tryg, når man samler Nikon D5300 op, og man er ikke i tvivl om, at kameraet er skruet rigtig godt sammen.

Som jeg ser det, så er det eneste minus ved den måde Nikon D5300 er skruet sammen på, at grebet ikke er lige så godt som på Nikon D5500, som jo allerede nu har ramt hylderne, men grebet, det er selvfølgelig en smagssag, og ikke noget der nødvendigvis er et minus for dig, det kommer helt an på, hvordan kameraet ligger i din hånd!

Nikon D5300 lever op til den standard man kan forvente fra Nikon, og så fås det jo ikke meget bedre – jeg har intet at udsætte på byggekvaliteten, specielt ikke når man tager prisen med i betragtning.

 

BRUGERVENLIGHED

Når man er vandt til at arbejde med Nikons spejlreflekskameraer, så føler man sig meget hurtigt hjemme i Nikon D5300, dog opdager man hurtigt, at der mangler noget!

Komandohjulet der normalt sidder ved højre pegefinger er nemlig væk! Det kan godt være en anelse forvirrende, når man (fra de større modeller) er vandt til, at det er der, men hvis Nikon D5300 er ens første kamera, eller man opgradere fra en mindre model, så tror jeg ikke man vil savne hjulet.

Personligt så syntes jeg, at Nikon D5300 er en anelse lille – specielt syntes jeg det kan være svært at finde plads til mine fingre, da grebet ikke er særligt dybt, men ellers er alt igen som man kan forvente fra et solidt mærke som Nikon.

D5300_flip--info

 

Da der ikke er helt så mange knapper på D5300 som på mange af Nikons større modeller, finder man hurtigt ud af at bruge “info-menu’en” bag på kameraet – den er hurtigt tilgængelig ved et enkelt tryk på “I“-knappen, og her finder man nem adgang til de fleste funktioner, en god feature som øger brugervenligheden markant!

Vippeskærmen overraskede mig en del, for den er faktisk rigtig fed at arbejde med. Man finder hurtigt ud af at udnytte alternative vinkler, og det kan ofte tilføre ens billeder noget nyt.

 

BILLEDEKVALITET

Nikon D5300 rummer hele 24 millioner pixels, og til trods for at 24 “heste” næsten er standard i dag, så syntes jeg stadig, at det er vandvittigt mange, og jeg føler det næsten som et privilegium, at få lov at lege med alle de fine pixels – de er super lækre at arbejde med!

Mit D4, har “kun” 16 heste under motorhjelmen, og det har jeg altid syntes var rigeligt – forstå mig ret, det kune jo være dejligt at have noget mere at skære i, men jeg forsøger altid at lave min beskæring som ønsket under optagelsen, og derfor savner jeg sjældent flere MP til de opgaver som jeg her – men 24 MP er altså lækkert!

DSC_1208

Kongegrib fotograferet med LED videolys som fyldlys –  (Nikon D5300 – 200mm – f2.8 – 1/200sek – ISO2000)

 

De 24MP giver som sagt nogle fantastiske billedefiler, ja faktisk så gode, at det var svært for vores læsere at skelne mellem billeder taget med et Nikon D5300 og et Nikon D4.

Til trods for de mange megapixel, så leverer Nikon D5300 faktisk også fornuftige resultater ved høj ISO – måske ikke helt op til ISO 12.800 som kameraet i følge manualen kan præstere (kan udvides til ISO 25.600), men sagtens til ISO 3200 eller måske helt til ISO 6400, hvis man er omhyggelig med at ramme den helt rigtige eksponering.

DSC_0615

Der kan være meget mørkt i regnskoven, og her er den brune lemur fotograferet en tidlig morgen, hvor der kun var meget meget lidt lys (Nikon D5300 – 135mm – 1/200sek – f 2.8 – ISO 4000)

 

Billedfilerne er gode at arbejde med, der er masser af information og råderum i de store filer, og det giver en flot skarphed med 24 MP. Det sætter dog også krav til, hvad man sætter på af objektiver. Som en lille sidenote, så må jeg sige at kit objektivet 18-55 f3.5 – 5.6G II ED VR leverer en forbavsende god kvalitet – igen må jeg sige at det er imponerende, hvad man får for meget små penge.

DSC_0515

Motivet er ikke det kønneste, men billedkvaliteten er svær at sætte noget på! (Nikon D5300 – 18mm – f3.5 – 1/200sek – ISO2000)

 

Kort og godt, så må jeg sige at jeg er dybt imponeret over billedkvaliteten på Nikon D5300 – det kan godt tage billeder!

 

AUTOFOKUS

Nikon D5300 er pakket med 39 gennerøst fordelte fokuspunkter, hvor af 9 er af korstypen.

Autofokus reagerer fornuftigt, og den stiller som regel sikkert skarpt på det man peger på. Kun når der er meget svagt lys og meget kontrastløse motiver, har autofokus lidt problemer.

Brun lemur i morgen sol - Motiver som dette er ingenproblem for de 39 fokuspunkter (Nikon D5300 - 200mm - f 2.8 - 1/640sek - ISO 1600)

Brun lemur i morgensol – motiver som dette er intet problem for de 39 fokuspunkter (Nikon D5300 – 200mm – f 2.8 – 1/640sek – ISO 1600)

 

En meget dejlig ting ved Nikon D5300 er den generøse spredning af de 39 fokuspunkter – de fylder nemlige det meste af søgeren, og det er en fornøjelse at arbejde med. På nogle af Nikon´s FX-modeller sidder fokuspunkterne “meget” centreret, hvilket gør det mere udfordrende at lægge fokus yderligt i billedfladen.

 

FEATURES

Der er jo stort set intet der mangler at blive mast ind i dette kamera, WIFI, GPS, vippeskærm, stereo mikrofon og multi eksponering, bare for at nævne et par stykker. Uanset hvem man er, så er der features som man bare er nødt til at lege med, man kan simpelthen ikke lade være!

Jeg har ikke nået at lege så meget med GPS, men rodet lidt med den indbyggede WIFI, og det virker ganske fornuftigt og er helt sikkert en feature, som kan være rigtig sjov at lege med (tjek et eksempel her!).

 

KONKLUSION

Som det sikkert fremgår tydeligt efterhånden, så er jeg intet mindre end imponeret over, hvad der er pakket ind i denne lille størrelse og ikke mindst, hvad man får for sine kroner!

Til trods for at Nikon D5300 har en fremragende billedkvalitet og er tæt pakket med lækre features, så er den på ingen måder en erstatning for et kamera i pro-klassen – der skal mere til end MP og smarte features til, for at et kamera virker som et arbejdsredskab.

Nikon markedsfører heller ikke D5300 som andet end et fantastisk entusiastkamera. Det henvender sig til forbrugeren der lige er begyndt at blive mere seriøs med det hersens fotografering, og til det formål er der intet at komme efter – her virker det!

DSC_0996

 

På mange måder lever Nikon D5300 op til alle de tunge drenge, og på nogle områder (WIFI, GPS) er den dem faktisk overlegen – selvfølgelig også et par punkter, hvor de tunge drenge stikker fra den lille dame, men ønsker du et godt gedigent kamera til billige penge, så er Nikon D5300 helt sikkert et godt sted at starte

Til sidst i denne giga lange minitest får du lige et samlet galleri.

 

 

 

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os