5.1 – Lysmåling – For begyndere

af Jakob Kjøller

Alle digitale kameraer har i dag indbyggede lysmålere. Det gør det dejligt nemt at skulle tage billederne, og du skal som sådan ikke selv “tænke” så meget igen.

I sidste ende har du jo også en skærm, hvor du kan godkende billeder og lige kontrollere, om de er gode nok.

Om igen mener jeg, at det er en ret god ting, at kende til de gamle måder at lave lysmåling på, da kameraet egentligt er ret dumt og kun måler til 18% (mere om det senere i kapitlet) grå, derved kan mange billeder ende med at blive kedelige at se på.

De automatiske – Lad kameraet bestemme

Der er en række automatiske måder, kameraet kan arbejde på. De er gode og kan hjælpe dig, hvis du ikke vil rode for meget med indstillingerne selv.

Mange “begynder”-kamerahuse har en række programmer som f.eks. portræt, landskab, macro osv. De gør det nemt for dig, at tage et billede, uden af have det store kendskab til lysmåling, da hvert program er justeret i forhold til det, man ønsker at tage billeder af.

P Mode (kameraet bestemmer)

P (program) – her bestemmer kameraet indstillingerne selv. Det eneste du bestemmer, er om der skal bruges blitz, vælges fokuspunkt og lignende.

Kameraet sørger for, at du får den rigtige blænde (typisk mellem f/8-f/11) og kombinerer det med en ISO og en lukkertid, der gør, at du får et fornuftigt billede.

Spørger du en fotograf, vil denne nok sige: ”P står for professionel.” Det vil nok blive efterfulgt at et lille smil J

Blændeprioritet (halvautomatisk)

A (apature) – her bestemmer du hvilken blænde, kameraet skal bruge. Det er typisk fordi du vil styre dybden i billedet, men er ligeglad med lukkertid m.m. Så sørger kameraet for at sætte lukkertid samt ISO for dig.

Det kan f.eks. være ved landskabsbilleder, hvor det kan være vigtigt at have en god dybde i billedet, så alle elementerne står skarpt. Her vælger du et højt blændetal. Eller ved et portræt hvor en stor blændeåbning vil sikre, at motivet, du fotograferer, bliver isoleret fra baggrunden.

På de forskellige mærker hedder denne funktion enten:

  •    A (Nikon, Minolta, Konica Minolta, Sony, Olympus, Sigma) eller
  •    Av (Canon, Pentax, Leica)

Lukkertidsprioritet (halvautomatisk)

S (shutter) – lukkerprioritet giver dig mulighed for at vælge en fast lukkertid. Kameraet sørger så for resten af indstillingerne (ISO + blænde).

Dette valg bruges ofte til sport, legende børn eller lang- tidseksponeringer. Hvor lukkertiden er vigtigst, f.eks. ved sport, må du ikke bruge for langsomme lukkertider, da det bliver svært, at få frosset billedet.

På de forskellige mærker hedder denne funktion enten:

  •    S (Nikon, Minolta, Konica Minolta, Sony, Olympus, Sigma) eller
  •    TV (Canon, Pentax, Leica)

Eksponeringskompensation, når du er lidt klogere end kameraet

Fælles for program, blændeprioriteret og lukkertidsprioriteret er, at de alle kan finjusteres ved hjælp af eksponeringskompensation.

Det fungerer ved, at du fortæller kameraet, at det motiv du ønsker at tage billede af, skal have enten mere eller mindre lys, en kameraet normalt ville tro. Et eksempel kan være sandstrand eller sne på en høj solskinsdag. De skal have 2-3 stop mere lys, end kameraet egentlig tror. Det skal du fortælle kamaeraet inden det tager billedet, ved at give det en +2 i eksponeringskompensation.

Men hvor meget du skal justere eksponeringen, og i hvilken retning, kommer jeg ind på senere i kapitlet.

Tag kontrollen selv

Manuel – den frygtede “M” – mode (du bestemmer alt selv)

M (manuel) – her bestemmer du lukkertid, blænde og ISO. Det eneste kameraet gør for dig er, at vise dig lysmåleren og fortælle, om du har over- eller undereksponeret.

Manuel mode er den indstilling, hvor du for alvor selv bestemmer, hvad der skal ske. Kameraet rådgiver dig kun. Om du vil følge det, er op til dig!

Lysmåleren ser nogenlunde sådan ud. Der et er ”0” i midten samt et ”+” i den ene side og et ”-”i modsatte side.

Lysmåler-i-kameraet-perfekt-ekponering

På nogle kameraer er det omvendt. Den kan også være lodret i stedet.

Din lysmåler er din bedste ven. Når du bruger manuel mode, er der hverken streger i bunden imod ”+” eller ”-”. Kun når stregen er under ”0” vil dit billede blive perfekt eksponeret.

På lysmåleren er den store streg et fuldt F-stop, og de små er 1/3 F-stop. Typisk vil et ”klik” på blænden/lukkertiden eller ISO’en være det samme som en streg i lysmåleren.

Lysmåler-i-kameraet-under-ekponering

Hvis du, som på billedet overfor, har streger imod ”-”, fortæller kameraet, at dit billede bliver undereksponeret, og at du hellere må sørge for, at der kommer mere lys ind. Det kan du enten gøre ved at blænde op, vælge en længere lukkertid, vælge en højere ISO eller en kombination af det hele.

Lysmåler-i-kameraet-over-ekponering

Er der streger imod ”+”, vil dit billede blive overeksponeret, og du skal vælge en lavere ISO, en højere lukkertid eller blænde ned, indtil der kun er én streg, som er ud for ”0”.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os