Lys tutorial – leg med flash i regn

af Theis Poulsen

I dag skal vi kigge lidt på en lille lys tutorial der forklare lidt om hvordan der kan leges med flash i regnen. 

Portræt med flash i regnvejr

Vi har som fotografer ofte tusinde undskyldninger til hvorfor vi ikke kan lave billeder, jeg ved jeg selv er alt for god til det. Dårligt vejr er ofte noget vi piver over. Det skal man dog ikke altid da det også kan bruges til at lave sjove og lidt anderledes billeder med.

Billedet af den yndige model Regitze er taget til en aften ude med vores lokale fotoklub i Herning. Istedet for at give op valgte jeg at prøve og bruge regnen konstruktivt.

Model i regnvejr 

Der er til opstillingen brugt 3 speedlites. Der er to bag modellen til at give rimlight og lyse regnen op. Foran modellen er der en enkelt som bliver skudt igennem en hvid paraply. Det hele er trigget med PocketWizards.

Diagram over lysopstilling

De to speedlites bag modellen står på fuld power og der er sat en blå gel foran for at farve lyset blåt. Jeg må indrømme at jeg ikke kan huske indstillingen på flashen i paraplyen.

Flash i poser

Nu regnede det ret kraftigt og selvom udstyr er ret godt beskyttet mod vand i dag så er det altså ikke fejlfrit. Der er jo heller ikke nogen grund til at udfordre skæbnen og risikere at ødelægge dit dyrt indkøbte udstyr. Her er der bare trukket en lille fryse pose ved over flashen. Simpelt men det klarede opgaven til UG og jeg havde to helt tørre flashes bagefter.

Så husk at det ikke er forgæves at have et par små ting i tasken, som ikke lige er fotogrej. Poser, elastikker, klemmer/klips og andre små ting kan ofte rede eller gøre en situationen meget nemmere.

Lysets opbygning

Jeg har taget et par billeder som kan være med til at vise billedets opbygning.

Her er det kun rimlight der er triggered

 

Test skud med både rim og front light

Et lille ups

Det er vigtigt at speedlitesne bag modellen er helt gemt bag hende. Kan de ses fra kamera vinklen giver det nogle temmelig anderledes resultater. Billedet ups viser tydeligt hvad der sker hvis lamperne kan ses.

Indstillinger

Lukketid: 1/60 sek.
Blænde: F2.8
ISO: 100

Det er flash der er lyskilden, så jeg kunne fint have skudt på en højere lukketid. Grunden til at jeg valgte at skyde på 1/60 er for at give lidt bevægelse i vandet. Jeg ville ikke fryse dråberne, men gerne have dem til at få en smule form.

Drop de dårlige undskyldninger

Ja jeg ved godt det er lidt sent med de der nytårsforsætter og de holder jo alligevel ikke. Så lad os istedet prøve at aftale at vi som fotografer skal have færre dårlige undskyldninger i år.

Lad os prøve at få skudt nogle flere billeder og tage kameraet i brug flere gange. Næste gang du tænker nej det er også kedeligt eller vejret er for ringe, så tag kameraet og kom igang.

Hvad har du brugt af undskyldninger over for dig selv?

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Per marts 3, 2017 - 11:03 am

Ang. din lukketid, er 1/60-del så ikke bare en lukketid som man ofte anvender?? Og ang. flash, så drøner man sjældent over 1/100. Men når nu at dråberne kun kommer til syne ifm. flashlyset, så er de vel sorte uden for den korte flashperiode, så vil regnen ikke være ens, lige meget om du tog billede på 1/100 eller 1/10?

Besvar
Theis marts 3, 2017 - 8:58 pm

Hej Per, det er ikke helt ligegyldigt nej og som du også kan se i billedet er dråberne faktisk trukket lidt lange. Det er nemmest at se på test billedet med begge lyskilder. Når en speedlite kører på fullpower er selve afbrændingstiden faktisk ikke så kort endda og dråberne bevæger sig i et rimeligt tempo.

Så lukketiden er ikke ligegyldig nej.

Besvar

Smid en kommentar til os