Kinakram og kærlighed

af Brian - fotomalia.dk

Fotografering handler om grej – JA, men ikke kun om grej. Hvis du vil have gode billeder, så er kreativitet, ihærdighed og tid ofte langt vigtigere end godt grej!

Og lige præcis dette viser denne uges gæst på bedste vis i dagens gæsteindlæg!

 

DAVID BUCHMANN

Når man har haft fingerne på udløserknappen siden 1999, siddet i bestyrelsen hos NFD og ikke mindst rejst over det meste af verden, så siger det næsten sig selv, at man nok har fået et par gode skud i kassen. Når man dertil tilfører et nysgerrigt sind, et kreativt øje og ikke mindst en god portion naturforståelse – så har man en rigtig, rigtig dygtig naturformidler!

Ud over ovenstående har David teknisk indsigt og ikke mindst noget på hjertet og alt dette tilsammen er, hvad der gør ham til en ualmindelig dygtig og ikke mindst spændende naturfotograf.

Vi er er stolte af at kunne byde velkommen til David Buchman!

 

EN HYLDEST TIL DET BILLIGE VALG

Jeg startede med at fotografere som 13-årig og har lige siden drømt om dyrt udstyr. Utallige timer har jeg brugt savlende foran vinduet til de dyre fotobutikker, eller på hjemmesiderne når de præsenterer det nyeste udstyr. Jeg skal da også indrømme, at jeg efterhånden har været igennem et ret bredt arsenal af optiker og kameraer og langsomt lært, hvad der passer bedst til min måde at fotografere på. Heldigvis har det vist sig, at det udstyr der passer mig bedst, sjældent er det dyreste, og jeg har på fornemmelsen at det faktisk gælder for de fleste af os. Så da Brian bad mig skrive en artikel, var dette det bedste fif jeg kunne komme i tanke om: spar på udstyret, og brug pengene til at holde fri og komme ud i felten.

Nikon D600 – Sigma ART 50mm

 

Lad mig starte med at sige, at hvis du med sikkerhed ved, at du kun skal bruge udstyr der kan fotografere et helt specifikt motiv, så er du allerede rigtig godt stillet, for da behøver du formentlig kun ét kamera og ét objektiv. Hvis du derimod, som jeg, lider af fotografisk personlighedsspaltning og gerne vil fotografere lidt af det hele, så bliver det hurtigt rigtig dyrt, hvis du ikke vil gå på kompromis med kvaliteten.

Herunder vil jeg gennemgå en stribe af det udstyr jeg har i tasken. Jeg er selv Nikon-bruger, men principperne gælder for alle de store mærker, så indlægget handler ikke om Nikonudstyr som sådan, men om ikke at blive fristet af det største og dyreste.

Nikon D600 – 200-400 f/4

 

Og inden jeg remser op skal det siges, at dette er med udgangspunkt i en personlig holdning og brug i praksis. Der er ikke sammenlignet billeder af murstensvægge på 200% forstørrelse og det er ikke tanken at vurdere, hvad der fungere bedst for dig. Men for mig selv, både som professionel fotograf og som familiefar, er dette udstyr mere end rigeligt.

 

KAMERA

Nikon D600 er Nikons billigste fullframe-kamera, men alle de store mærker har et lignende (fx Canon 6D). Det er en måde at få lov til at smage på fullframe, uden at skulle slå nogen ihjel for at få råd, og det er faktisk et skide godt kamera. Det er let og kompakt og med masser af pixel og så kan man trygt fotografere på ISO 4000 uden det store kvalitetstab.

Til sammenligning har Nikons nye supertank af et kamera færre pixel, er større og tungere og koster over 50.000 kr. + et fast abonnement i fitness-world, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at kunne løfte det over skuldrende.

Nikon D600 – Nikon 70-200mm f/4 VR

 

Nu skal det ikke lyde som om jeg ikke selv drømmer om den vilde autofokus og 12 billeder i sekundet, men sagen er, at jeg meget sjældent holder udløseren i bund på mit eget kamera.

Et andet alternativ er Nikons D810. En 36 Mp opløsningsdrøm der laver de lækreste filer, men filerne fylder samtidig og inden længe skal du bruge en ny computer. For ikke at nævne nye optikker der kan leve op til den høje opløsning. Det er en dyr vej at gå!

Nikons D600 har rigeligt til mit behov. Jeg kan printe store plakater, skyde seks billeder i sekundet og kan have det med overalt uden at det tynger.

 

 

GLAS

Det er ikke altid let at gå på kompromis med optikkerne når man, som jeg, er tosset med godt glas, og jeg holder da også på min ret til at drømme om Nikons 800mm blænde 5,6 til over 100.000 kroner. Men mens jeg drømmer nøjes jeg med glæde med de billigere løsninger:

18-35/3,5-4,5

Den er bestemt ikke særligt blærerøvsagtig, men den er både vildt skarp og smadder let. Den er lavet af plastik og går i stykker hvis man kaster den efter konen, når hun er flabet, men til gengæld er den meget lettere at bære rundt på, og det er jo i sig selv guld værd, når man fotograferer landskaber og den slags.

Blænder man lidt op, er forskellen på den og de væsentligt dyrere optikker som 16-35/4 og 14-24/2,8 meget lille. Fra blænde 8 og op er det svært at se forskel, og da jeg ofte bruger en lille blænde til landskaber og vidvinkelbilleder der skal fortælle ’hele’ historien, sparer jeg hellere penge og gram i rysækken.

Nikon D600 – 18-35mm f/3.5-4.5

70-200/4

Hér har vi fat i en lidt dyrere optik, men den koster alligevel under halvdelen end den større udgave med blænde 2,8. Igen må jeg indrømme at den nye 70-200/2,8 (fl) er hammer lækker, tjek bare Brians anmeldelse (se link), men du skal have over 20.000 danske kroner op af lommen for sådan en slambert og den er trods alt kun et enkelt blændetrin lavere. Det er både svært at se og mærke, så jeg tørrer mundvigen af for savl, sparer pengene og beholder lillebroderen, som i øvrigt fylder og vejer halvdelen!

Tjek i øvrigt også Brians anmeldelse af lillebroderen her

Nikon D600 – 70-200mm f/4

Telerne

Brian har lavet nogle rigtig fine anmeldelser af teler i forskellige prisklasser. Jeg har selv rigtig gode erfaringer med Nikons 200-500/5,6. Der er ikke en finger at sætte på skarpheden og den indbyggede stabilisator er uhyggelig god. Den smørbløde bokeh mangler på blænde 5,6, men der er jo altså mange andre kvaliteter end objektivets bokeh. Med zoom har du fede muligheder for at komponere og få dyret som en del af landskabet, så hvorfor ikke blænde op så man får både dyr og omgivelser?

Kan du finde ræven? – Nikon D600 – 200-500mm

 

Under vandet

I den mere specielle ende, kommer ønsket om at kunne tage kameraet med under vandet. Et undervandshus er en rigtig dyr fornøjelse og koster ofte mere end kameraet du putter i den. Et billigt alternativ er at finde en undervandspose. De findes i et utal af udgaver og kvaliteter og man skal se sig for, det kan ende med at blive dyrt, hvis posen ikke holder tæt –men hér kan du igen glæde dig over ikke at have lagt din pensionsopsparing i dit fotoudstyr, hvis det går galt er det rigtig surt, at dit kameraobjektiv koster en årsløn.

Nikon D600 – 18-35mm f/3.5-4.5 – Dicapac undervandspose

 

Jeg har haft gode erfaringer med mærket Dicapac. Det er totalt ’made in China’, og ikke helt nemt at få gode resultater med, men den har holdt mit kamera tørt, selv når jeg har taget den med lidt længere ned, end de lover den kan holde.

 

GENNERELLE TIPS

Der er råd som bare giver god mening, hvis man vil komme langt for lidt, uden at gå væsentligt på kompromis med kvaliteten – husk at kreativitet, ihærdighed og tid, altid vinder over dyrt grej!

Køb brugt

Særligt objektiver giver mening at købe brugt. Tjek glas og autofokus, hør om fokusringen kører uden at knase og kig ned i objektivet efter fugt eller svamp. Hvis der ikke er noget at komme efter, kan du spare rigtig mange penge på brugt glas.

For nogle år siden købte jeg Nikons 200-400 bl.4 for 15.000 kr. Det er ikke den nyeste version, men til gengæld sparede jeg lige 35.000 kr! Det er altså rigtig meget ekstra fyld på din pizza!

Piraterne

Der er andre mærker i havet for tiden, og særligt indenfor den sidste årrække har både Sigma og Tamron udmærket sig med objektiver, der er mindst ligeså skarpe som originalerne (ikke sjældent er de endda endnu skarpere!) og til en markant lavere pris. De er ikke altid lige så robuste som originalerne, så lad være med at slå søm i med dem –ellers er der ingen argumenter for ikke at købe dem.

 

VILDTKAMERA

Et af mine nyeste kineser-gadgets er et vildtkamera jeg fandt i Aldi for 300 kr!

Som man kan regne ud på prisen, er det ikke BBC-værdig 4K video man får ud af sådan én, men kvaliteten er faktisk overraskende god og så er det er vanvittigt praktisk, når man vil fotografere pattedyr som ræve og grævlinger, som ofte følger de samme stier og et nogenlunde regelmæssigt skema, når de vandrer ud om aftenen. Men det bedste ved mit vildtkamera er, at det er en helt magisk fornemmelse at åbne kameraet og bladre igennem, hvad det har fanget. Lidt som da man hentede sine diasfilm hos fotohandleren i gamle dage, ulmende nysgerrighed og forventningsfryd.

Billigt vildtkamera fra Aldi… Ikke verdens bedste kvalitet, men hvad kan man forvente med en kostpris på 300 bobs.. Alternativet var ingen billede!

 

Jeg drømmer stadig om en D5’er og 800mm’eren, men mens jeg drømmer er jeg rigtig godt tilfreds med mit ’uprofessionelle’ udstyr. Med tiden kan det så være at jeg køber dyrere udstyr, men planen er, at genlæse dette indlæg når jeg fristes til at tømme bankkontoen, som en måde at minde mig selv om, at jeg ikke behøver det nyeste og dyreste. Måske kan du gøre det samme?

 

FOTOMALIA SIGER TAK

Wow hvor er det inspirerende, at få et god kreativt grej-spark i røven. Man bliver hurtigt forblændet af alt det lækre grej der er der ude, og glemmer nogen gange at det vigtigste er at komme ud og skyde!

FotoMalia siger MANGE tak til David for at dele sine synspunkter, og ikke mindst for hans billeder her på siden, og vi vil i den forbindelse gerne opfordre alle til at tjekke hans FB-side “Vildt Kamera” ud – det er en spændende side at følge, og man bliver ofte beriget med dejlige billeder!

GemGem

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os