Into the BatCave

af Brian - fotomalia.dk

Nu er det efterhånden laaang tid siden, at jeg lovede at fortælle lidt om, hvordan flagermus-billedet fra Nikon Pro er taget. Så i dag går vi dybt ind i den rigtige “BatCave” og ser på hvordan vi fik billedet i kassen.

Video

Vi har klippet en lille video sammen, af det sparsomme materiale, vi fik filmet denne aften vi lavede billedet, så hvis du vil se en hurtig gennemgang af hvordan billedet er lavet, så kan du se videoen. Hvis du gerne vil lidt mere i dybden, og se lidt flere detaljer, så kan du læse videre efter videoen.

I videoen, siger jeg at vi bruger 3 flash forfra, men faktisk endte vi med, at sætte yderligere 3 flash op som kantlys – du kan se opsætningen længere nede!

Forberedelse

Forberedelsen til dette skud startede faktisk lang tid før vi begyndte at stille op. Dette er et teknisk billede, der kræver en del grej, og ikke mindst at tingene er tænkt ordentligt igennem.

En af de vigtigste ting for at sikre successen i dette billede, er den trigger der udløser kameraet når flagermusen flyver igennem. Nu er hjemmebygget elektronik ikke min stærkeste side, og derfor var det naturligt at “Kina Kasper” arbejdede på denne del af opgaven. Det viste sig dog, at dette var en langt mere kompliceret opgave, end hans lille primitive ormehjerne kunne løse, for hans trigger virkede kun på flagermus på over 150kg og kun hvis de fløj med max 4km/t – Bladnæse-flagermusen på billedet vejer ca. 20g og flyver med mellem 25-35km/t. – så Kaspers trigger havde altså ingen chance.

Planen var at bruge en IR-trigger, som virker ved at en ‘Sender’, sender en infrarød stråle af sted med en given frekvens, modsat Senderen, sidder der en modtager, som modtager signalet fra Senderen. Hvis der kommer uregelmæssigheder i frekvensen, så afbryder modtageren et relæ, som selvfølgelig udløser kameraet.

Problemet med “Kina Kaspers” trigger var; at frekvensen på IR-triggeren var alt for lav, og derfor fløj flagermusene bare igennem, uden at bryde IR-strålen – de fløj simpelthen igennem i “hullerne” i strålen.

Da “Kina Kasper” ikke magter at bygge noget selv, var han nødt til at ombygge noget, som andre havde lavet – men det virkede som sagt ikke!

For at forklare det lidt nærmere, så kan I prøve at tage jeres kamera i telefonen og holde ind foran en tv-fjernbetjening. Når i trykker på en knap på fjernbetjeningen, vil I kunne se at den infrarøde diode som sidder inden i fjernbetjeningen, blinker. Kaspers trigger virker lidt på samme måde, dog blinker den hurtigere end tv-fjenbetjeningens diode…. Men ikke hurtigt nok. For at triggeren skal kunne ”se” at der flyver noget igennem strålen, skal den dims der flyver igennem, ramme lige præcis når strålen er tændt, men en flagermus kan simpelthen ikke flyve så langsomt at den kunne udløse “Kina Kaspers” trigger…

Nu har FotoMalia jo selvfølgelig et kæmpe netværk af nørder, og derfor var det ingen sag at finde en elektronik-nørd med en større hjernekapacitet end ”Kina Kasper” – Valget faldt selvfølgelig på vores el-guru, ‘The Kasper Vissing’. Han fik på meget kort tid flækket en ny trigger sammen som var så højfrekvent (blinkede så mange gange pr. sekund) at den virkede sindssygt hurtig og meget præcist. Vi prøvede om vi kunne snyde den, men selv om man tyrede en tændstik gennem strålen, klikkede den – super godt! (For en dybere elektronisk forklaring, må I selv uddanne jer til elektronikingeniører…)

Det ligner godt nok noget Kasper “vi skal bruge en større hammer” Dunvad har lappet sammen, men dette er faktisk rygraden i vores flagemuse “fanger”

Opsætning

Som I kan se i videoen, gik der en del tid med at gøre alle de praktiske ting (plastvæggen) klar for at få flagermusene til at flyve lidt mere kontrolleret. Vi har faktisk været i grotten 4 gange før dette shoot, for at finpudse vores flagermus-fanger-teknik, og her erfarede vi, at det er fundamentalt vigtigt at man ved hvor flagermusen flyver, ellers er frekvensen af gennemflyvninger på triggeren alt for lille.

Det er jo nærmest kunst – tænk hvad man kan lave bare ved hjælp af lidt Gaffa og en masse sorte sække.

At belyse hele flagermusens flyverute jævnt, var en meget vigtig og lidt bøvlet affære, da der var meget begrænset med plads i grotten. På grund af den begrænsede plads, var flash-enhederne nødt til at være forholdsvis tæt på, hvor flagermusen fløj. Dette medfører, pga. lysets natur, at det kun bliver et meget snævert område, hvor flashen vil give den ønskede mængde lys og at en enkelt flash kun dækker en lille del af flyveruten, derfor var vi nødt til at konstruere en række af flash’s parallelt med flagermusenes bane.

Her kan man se de to rækker af flash, der sidder parallelt med hinanden, på dette billede er den sidste “kantlys”-flash ikke sat op, og derfor er der kun to flash på stativer

Grejliste

Som jeg allerede har været inde på, så havde vi gang i en hel del grej, for at fange dette billede. Her har jeg samlet en lille liste med de vigtigste ting (dem jeg kan huske)

* Nikon D700

* Nikkor 24-70mm

* Nikon SB900 (4 stk)

* Nikon SB800 (3 stk)

* Manfrotto Justin Clamp (3 stk)

* Manfrotto 055 CXPRO3 FIBER STATIV

* Manfrotto 5001B Lampestativ (3 stk)

* Manfrotto Super Clamp

* 50m Gaffa

* Sorte sække (200 stk)

* Højfrekvent IR trigger (hjemme bygget – tak Kasper Vissing)

* 3,5m trælægte

* 1 kabeltrommel

* 2 arbejdslamper

* 6 sorte madraser

Eksponering

Okay nu bliver det måske lidt langhåret, beklager, men jeg skal nok prøve at holde det lidt kort.

For at få en ønskede effekt af, at man kan se flagermusen “flyve” igennem billedet, har jeg brugt “repeating flash mode” på min SB900. I dette “mode” kan man sætte, hvor mange udladninger man ønsker sin flash skal lave, og med hvilken frekvens (hz / udladninger pr. sekund) de skal komme. Efter lidt forsøg, fandt vi ud af, at 5 udladninger med 20Hz var passende for det billede vi ønskede at lave.

De eksterne flash er styret via en SB900 som fungerer som master, og trigger alle de 6 eksterne med den frekvens som er instillet på Master-flashen. Jeg er ret imponeret over hvor godt dette virkede, og der er et kæmpe “thumbs up” til Nikons flash-nørder her fra 😉

De 20hz var selvfølgelig afgørende for lukkertiden, fordi 5 udladninger ved 20Hz modsvarer 1/5sek i tid, og derfor skulle lukkeren selvfølgelig være over 1/5sek, ellers ville vi ikke udnytte alle udladninger. Derfor endte vi med at bruge 1/6sek som vores lukkertid. Den “lange” lukkertid som i nogen tilfælde kunne give problemer, var ikke et problem for os, da der var fuldstændig mørkelagt i den grotte vi arbejdede i og derfor ville det kun være de 5 flash-udladninger der eksponerede billedet.

Nu havde vi altså; antal flash-udladninger, frekvensen, og vores lukkertid, så nu manglede vi bare blænde, ISO og styrken af flashudladningen, for at have helt styr på vores eksponeringsværdi.

I dette billede er flash-udladningens længde afgørende, da vores mål var at fast-fryse flagermusene fuldstændig, derfor skulle flash udladningen være så hurtig, som overhovedet mulig. Derfor valgte vi 1/128 af fuld udladning, hvilket giver en flashvarighed på 1/38500sek for en SB900 (for at vide mere om flashvarighed og dennes indflydelse på dine billeder, se dette indlæg).

For at kompensere for at flagermusene ikke altid fløj i en fuldstændig lige linje, parallelt med fokusplanet, var det vigtigt med en relativ stor dybdeskarphed, og derfor valgte vi en blænde på f/ 10. Dette valg gav automatisk vores valg af ISO, da dette var den sidste og eneste variable eksponeringsparameter i vores eksponeringsværdi (udover afstanden mellem motiv og flash, men denne var faktisk ikke specielt variabel da det var et meget lille rum vi var i). Eksponeringsværdien endte ud med at se således ud: 1/6sek – f/10 – ISO 200 -1/128 af fuld flash-udladning.

Okay det blev vist en smule nørdet, men det er også et lidt nørdet skud det her, så jeg håber i bærer over med mig.

Afslutning

Dette billede er uden tvivl et af de mest tekniske billeder jeg nogensinde har lavet, og jeg er sku ret godt tilfreds med resultatet, og ikke mindst pisse stolt af at det er kommet hele vejen til Nikon Pro.

Jeg tror dog ikke at jeg er helt færdig med at lave billeder af de små flyvende mus, faktisk har jeg et billede mere tegnebrættet, men det er faktisk endnu mere bøvlet. Jeg håber på at få lavet det næste billede i løbet af vinteren (man kan jo lige så godt arbejde i en mørk grotte når der ikke er noget lys udenfor).

Glæder mig til at høre jeres kommentarer og evt. spørgsmål – Tak fordi i kiggede med!

Relateret indlæg

19 Kommentarer

Jacob Almtoft september 22, 2011 - 11:50 am

Supergodt gået! havde gættet du var med, da jeg så indholdsfortegnelsens vage antydning af en flagermus.

Elsker det superovergearede udstyrsstykke i har sat sammen for at få det til at virke.

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 26, 2011 - 7:21 pm

Takker…
.
Udstyrs stykke? jeg ved slet ikke hvad du mener? det er da mit letvægts rejse kit!

Besvar
Jacob Almtoft september 26, 2011 - 8:16 pm

Fedt!… så vil jeg gerne se hvad der kommer ud af det når du bringer det tunge skyts ind 😉

Besvar
Christian Holm september 22, 2011 - 7:10 pm

Teknisk!

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 26, 2011 - 7:22 pm

Tja en smule…

Besvar
Thomas september 23, 2011 - 7:34 am

Tyre en tændstik?! Hvor hurtigt kan man få noget på et gram (give and take) til at flyve

 for indlæg

Thomas
God weekend

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 26, 2011 - 7:26 pm

Top speed for en tændstik er faktisk langt over 50.000km/h – så deeet.
.
Takker

Besvar
Marie september 23, 2011 - 9:42 pm

Fedt indlæg!!

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 26, 2011 - 7:26 pm

Tak for det, og tak fordi du kiggede med!

Besvar
Jesper Elgaard september 27, 2011 - 3:06 pm

Tusind tak! Det var dælme interessant læsning. 🙂 Teknik gør Jesper glad.

-Jesper

Besvar
Mads - fotomalia.dk september 28, 2011 - 8:54 am

Vi er glade når Jesper er glad 🙂

Besvar
Kasper - fotomalia.dk september 28, 2011 - 2:08 pm

Jeg Synes snart “Jesper Elgaard” skal have nogle ordentlige tæsk! Det er ved at være for lang tid siden vi har lavet noget helt vanvittigt…. Dette indlæg er jo bare ren nørderi og der var ingenting der gik i stykker….

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 28, 2011 - 2:32 pm

Det var jo bare fordi du ikke var med… Men jeg fik da flagermus lort i øjet! det tæller vel også lidt eller?

Tak fordi du kiggede med Jesper!

Besvar
Jesper Elgaard september 28, 2011 - 10:22 pm

Jaa! Tæsk til Jesper Elgaard. 🙂

-Jesper

Besvar
Kasper vising oktober 11, 2011 - 11:03 pm

Hey Fotomalia!
Og selv tak for en hyggelig aften i regnskoven med teknik og gøgl.

efter at rende rundt med kosteskafte og tvinge flagermus til at flyve er min tennisalbue så småt ved at være væk ;O)

Så sig endelig til når/hvis i finder på et nyt projekt der kræver europæisk mekanik..

Mvh
Kasper (ikke kina..)

Besvar
Claus juli 10, 2012 - 11:53 am

Selv Joe McNally ville være stolt over dette skud – og det er godt nok et interessant projekt. Noget lignende må man kunne lave i de fleste zoo’s med andre dyr.

Nikons CLS er virkelig noget der rykker – det er altså imponerende som det spiller sammen uden eksterne radiotriggers der kræver særlige hensyn – her spiller det hele bare sammen i en smuk symfoni.

Flot forklaring og tillykke med billederne i NikonPro de fremstod virkeligt flotte i bladet!

mvh
Claus

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 10, 2012 - 4:36 pm

Hej Claus…
.
Mange tak, jeg får da næsten helt røde øre… og ja Joe syntes faktisk det var et fint billede da jeg viste ham det… 😉
.
Tak for kommentaren!

Besvar
Nikon Pro magasin | FotoMalia april 6, 2013 - 9:26 am

[…] Præcis som sidste gang, så skal jeg nok lave et BOB indlæg om dette shoot, det har jeg vist allerede lovet en gang før, men nu lover jeg det er på vej! […]

Besvar
Helt vildt (husk det nu!): FotoMalia december 6, 2014 - 2:45 pm

[…] Dette billede har taget mere end 100 timer at tage, det er “Helt Vildt” meget tid for et enkelt billede! (læs mere om dette billede her) […]

Besvar

Smid en kommentar til os