Hvor hurtig er din disk?

af Brian - fotomalia.dk

Harddiske er blevet en rigtig stor del af en fotografs hverdag – det er måske ikke noget vi tænker så meget over, men trods det er det faktisk en af de vigtigste dimser vi har – med mindre man stadig skyder film eller kun gemmer sine billeder på papir, så er harddisken ikke så vigtig.

Men hvor godt fungerer din disk egentlig?

ALMEN VIDEN ELLER NØRDERI?

I forbindelse med at jeg har fået skiftet min gamle PC ud med en dejlig ny iMac, og at jeg er i gang med at optimere vores billededatabase i regnskoven, har jeg kigget lidt på hastigheden af harddiske og måske mere interessant, hvor hurtigt de kører alt efter hvordan de er koblet til computeren.

Det er ikke umuligt at dette er almen viden for de fleste, og at jeg er total bagud på dette punkt, men for mig har det været ret lærerigt, og har givet mig en bedre forståelse for, hvordan det hele hænger sammen – nå ja, og så er der måske også nogen der syntes det er en anelse nørdet… men det er helt ok.

Det jeg har gjort er, at lave en “Speed Test” – altså en test af, hvor hurtigt computeren kan skrive og læse data fra en given harddisk for på denne måde at kunne sammenligne de forskellige lagringsmuligheder jeg har tilgængelig – og for at finde frem til, hvad jeg skal satse på, når jeg skal udvide min harddisk park!

SPEED TEST (PC)

Lad os først tage et kig på de harddiske jeg har testet i PCér:

Som man kan se, så er det faktisk (lidt overraskende) Samsungs eksterne Story Station der var den hurtigste – at den er koblet til via e-sata er selvfølgelig afgørende, men overraskende at den er hurtigere end dem der sidder monteret i computeren. Det er også noget overraskende, at Lacie 2big USB3 ikke performer bedre, USB3 kombineret med to harddiske der kører RAID 0 – setuppet burde kunne prestere meget bedre, og bla. derfor er harddisken netop sendt retur!

Er PC’en bare ved at være forældet, eller er det bare for stor en opgave for FotoMalia-drengene at holde den kørende?

Den bedste preformence på PC var som sagt Samsung Story Station med en læsehastighed på 102MB/s og en skrivehastighed på 112MB/s.

SPEED TEST (iMac)

Og nu til den anden side af hegnet – det siges jo at græsset altid er grønnere her, men er det nu også det eller?

Jeg har haft lidt flere forskellige harddiske og 3 forskellige iMac´s at teste af, så derfor er der noget mere spredning på resultaterne – jeg har også haft adgang til et par iMac´s med SSD hardiske og her er der faktisk noget der overraskede..

Den interne harddisk i min nye 2012 iMac klarede sig faktisk ret flot, og præsterede næsten 150MB/s i både læse- og skrivehastighed – det som overraskende noget er, at det faktisk er næsten dobbelt så hurtigt som den hurtigste indbyggede harddisk jeg testede i en PC. Hvad det er der gør dette, det aner jeg ikke, men på både iMac og PC var der rigelig plads på harddiskene, da jeg lavede testen.

Selv hvis man kigger på den efterhånden ældre iMac fra 2009, så scorer den også noget bedre end den bedste PC, til trods for at
PC´ens specs faktisk er både bedre og nyere!

Jeg testede to SSD harddiske i to af de tre iMac´s, og som forventet var en af dem en rigtig hurtigløber (read 180MB/s – write 207MB/s), mens den anden (2009) faktisk ikke scorede så højt i læsehastighed – hvilket overraskede mig en smule. Det er altså ikke altid at SSD fungerer bedst!

Den “eksterne” performence var, for mig, også lidt overraskende, for jeg havde faktisk ingen anelse om at USB2 var så meget langsommere end for eksempel en NAS-harddisk – det var også overraskende for mig, at en NAS faktisk var så hurtig som den var!

Alt i alt var der en markant forskel mellem resultaterne på PC og iMac på de indbyggede diske, dette giver ikke rigtig nogen mening, da harddiske og specs faktisk stort set er ens.

Som forventet var det den ene SSD harddisk der var klart den hurtigste!

SPEED TEST (Macbook Air)

Så skal der fart på!! Sidst men bestemt ikke mindst, skal vi kigge lidt på en meget lille maskine, som faktisk performer ganske godt – selvfølgelig på grund af den indbyggede SSD

 

De indbyggede SSDer var i alle de tre Macbook Air meget stabil, og resultaterne var stort set ens – det var også disse harddiske der var hurtigst af alle indbyggede harddiske.

MacBook Air – En kraftfuld lille maskine, som bliver ved med at imponere!

Jeg havde også muligheden for at teste en Lacie 2big 6TB Thunderbolt harddisk, og den var faktisk den absolut hurtigste disk jeg testede med sine 345MB/s og 380MB/s!

 

KONKLUSION

Der er massere af snak omkring om PC er bedere end Mac eller omvendt, men jeg har altid haft svært ved at gennemskue om det hele bare var varm luft eller der var noget om snakken. Men så vidt jeg kan se, så ER der en forskel mellem PC og Mac.

Der er også en klar forskel på en “normal skive-harddisk” og de nyere “SSD harddiske”, lige som USB3 er langt hurtigere end USB2, men hvad skal man så vælge? Ja det er stadig et godt spørgsmål, men for mig har mine små tests her givet en lidt bedre forståelse for de begrænsninger der er ved de enkelte diske.

Hvis man står overfor at skulle vælge en ny ekstern disk, så er der kæmpe forskel på, hvilken type man vælger, og man bør tage stilling til, om det kan betale sig at gå efter en af de lidt dyre løsninger!

Lacie 2big 6TB Thunderbolt disk – FotoMalia´s test vinder!

Efter mine tests, har jeg valgt at gå “ALL IN”, og har investeret i en Lacie 2big 6TB Thunderbolt til Macbook Air’eren på jobbet, og jeg er ikke i tvivl om at jeg kommer til at gå samme vej med iMacen derhjemme (iMacen får nok også en SSD opgradering på et tidspunkt)

Sådan som det køre lige nu, så køre min “lille” Air, kombineret med Lacie 2big faktisk mærkbart bedre end den bedste PC jeg nogensiden har haft – hvilket efter min mening er lidt tankevækkende!

Indlægget her skal på ingen måder ses som en facitliste, for som Mick så venligt påpeger, så er der en del der ikke er sammenligneligt. Indlægget er kun et udtryk for de erfaringer jeg har samlet!

HVOR HURTIG ER DIN DISK?

Hvis du har lyst til at dele din harddisks preformence, kan du finde de speedtests jeg har brugt her under..

AJA SPEED TEST TIL PC

BLACK MAGIC SPEED TEST TIL MAC

Smid meget gerne en kommentar med dine resultater!

 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Jakob Kjøller oktober 16, 2012 - 9:53 am

Du mangler en PC med SSD 😉 Hvad er det for en speedtest du har brugt? Så skal jeg supplere med det, da jeg sidder på en lige nu.

Men udover det, så mangler der en væsentlig faktor, nemlig RPM på diskene. F.eks. vil en 5400 RPM disk, trække et hvert system ned (det har jeg fornyligt konstateret, på en MBP late 2011), så det føles som at få trukket tænder meget langsomt ud uden bedøvelse.

Men anyways, jo thunderbolt + SSD er vejen frem.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 16, 2012 - 10:09 am

Den der fungerede bedst på pc var fra AJA og kan hentes her!!!

http://www.dulcesystems.com/html/win_bench.html

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 16, 2012 - 10:13 am

Og alle diske var 7200 RPM

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 16, 2012 - 10:04 am

Hej Jakob – det var faktisk din nye SSD test der fik mig igang!…
.
Jeg brugte to forskellige på pc crystal disk mark og … jeg kan ikke huske hvad det andet hed, men det var det der virkede bedste!..
.
Det kunne være fedt med mere data, så kom gerne med nogle tests!!!

Besvar
Mick Johansen oktober 16, 2012 - 3:12 pm

Hej Brian,

Normalt har jeg meget respekt for dine skriverier og har fulgt Fotomalia i lang tid. Men din test her mangler nogle ret væsentlige aspekter.

For det første kan du ikke umiddelbart sammenligne resultater lavet af benchmark A på PC med benchmark B lavet på en Mac. Det er at sammenligne pærer og bananer. Der findes et hav af testprogrammer til både PC og Mac, og der er ganske mange parametre at tage stilling til hvis man skal have en sammenlignelig test. At resultatet repræsenteres i MB/sek af de fleste programmer betyder ikke at testen sker under samme præmisser og dermed er sammenlignelig.

For bare at nævne et par parametre af afgørende betydning i disk benchmarks:
– Sekventiel (STR, hvor RAID0 er konge) eller random access (hvor søgetiden er konge)
– Blok- og filstørrelse (+ samlet størrelse af testdata)
– Caching, på computeren styret af OS, internt i testprogrammet, på diskcontrolleren eller internt på disken
– Hvor meget disken er fyldt med data på test-tidspunktet
– RAID
– Interfaces og kompabilitet med host

Lacie 2Big USB3 maxer ud på godt 80MB/sek…. det må bero på en fejl et sted. Lacie siger selv at det setup skal maxe ud omkring 306MB/sek. Man kunne skyde skylden på testprogrammet, men når en intern 2.5″ disk kan overgå den i samme testprogram, må der være noget galt i setuppet. Faktisk burde resultatet være sammenlignelig med samme Lacie du har med Thunderbolt, du testede til 380MB/sek.

Som Jacob også nævner, er søgetid en faktor der er lige så vigtig som STR/sekventiel adgang. På magnetiske diske er rotationshastigheden helt afgørende, ergo er en oldgammel 15000 RPM disk hurtigere til at finde små filer end en spritny 5400RPM disk.

Og selvom der er meget fokus på at SSD er hurtigere til sekventiel adgang, er det søgetiden der virkelig gør forskellen. Du kan f.eks. banke 8 stk. nyere 5400RPM diske sammen i et RAID 0 og langt overgå en SSD på STR. Men lige så snart der skal tilgås små filer, vil SSD’en trække fra. Derfor er en SSD at foretrække til OS. Skal man bare kopiere 50MB store RAW filer fra A til B, er det ligegyldigt, her er det 100% STR det kommer an på. Men igen, testprogrammer vil teste dette på forskellig vis. I min mening er den eneste ”rigtige” måde at gøre det på en real-world test hvor du i praksis kopierer en foruddefineret, ikke cachet, mængde data fra og til testdisken fra enten en RAM-disk eller en disk der er meget hurtigere end den disk der testes.

Der hvor kæden for alvor hopper af, er hvor du sammenligner USB2 standarden med en NAS-harddisk. USB2 har en maks teoretisk hastighed på 480Mbit, hvilket i praksis er ca. 35MB/sek. NAS (Network Attached Storage) enheder fås i alle hastigheder, og er, udover diskens (eller diskenes) interne hastighed, RAID-opsætning etc, også begrænset af hastigheden på dit netværk. Har du Gbit, maxer netværket ud på godt 100MB/sek. Har du 10Gb er det i teorien 1GB/sek. I praksis er der en række andre faktorer der dog gør det lidt svært at opnå. Og har du, som mange i praksis har, 54Mbit Wifi, kan du sagtens komme ud for at dit NAS ”rykker” med 2MB/sek i praksis. Hvorom alting er, mener jeg ikke man kan sammenligne et interface med et fastdefineret øvre maksimum som USB2 med et løst term som NAS.

Beklager hvis indlægget her lyder negativt – det er ikke intentionen, men blot at gøre klart, at der i din artikel er væsentlige faktorer, der ikke får den i min mening nødvendige opmærksomhed.

PS: Skriver dette fra min Macbook Pro 17″ m. SSD som jeg for alt i verden ikke ville undvære. Så det er bestemt ikke fordi jeg har en forkærlighed for PC. Men en PC kan altså sagtens ramme de samme overførselshastigheder 😉

Mvh. Mick (fast læser)

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 16, 2012 - 3:35 pm

Hej Mick…
.
Tusinde tak for din kommentar – og jeg tager det på ingen måde ilde op, faktisk syntes jeg det er super fedt, for som jeg også skriver i mit indlæg, så er dette på ingen måde inden for hvad jeg vil kalde for min kompetance – tværtimod!.
.
Indlægget er egentligt kommet til fordi jeg i mange år har været ret frustreret over de maskiner jeg har arbejdet på (trods det at det har være store og dyre maskiner). For nyligt har jeg skiftet til Mac og oplever det på mange måde som en befrielse, det er som om det er mere stabilt og jeg syntes det virker hurtigere. I den forbindelse blev jeg også opmærksom på at der var stor forskel på hvad og hvordan man har koblet sine eksterne drev til.
.
I mit indlæg var det egentligt ikke for at sammenligne USB2 og en NAS, det var kun et udtryk for at jeg blev overrasket over at USB2 max kunne køre med op til 35MB/s – dette var nyt for mig (Jeg ved det, jeg er meget uvidende på dette punkt).
.
Jeg sætter stor pris på at du udpeger begrænsningerne i mit indlæg, for indlægget var bestemt ikke ment som en facit liste, men kun et udtryk for mine opdagelser, som trods alt har gjort at jeg har fået en lidt større forståelse, eller måske bare blevet en lille smule mindre forvirret.
.
Jeg kan med din kommentar se at jeg i fremtiden nok bør holde mig til at skrive om fotografering, for hold da op der var mange termer som jeg ikke aner hvad betyder..
.
Tak for din kommentar!

Besvar
Backup for fotografer: FotoMalia december 22, 2014 - 9:45 am

[…] Jeg har tidligere lavet et indlæg omkring harddiske og deres hastigheder – tjek det ud hvis d… […]

Besvar

Smid en kommentar til os