6.1 – Hvad er lys

af Jakob Kjøller

Det er over alt, nå ja måske ikke så meget, hvis du er nede i et hul i jorden med låg, eller en mørk kælder.

Men hvor meget tænker du egentlig, hvad lys er?

Hvad er lys

Her kan det godt gå hen og blive lidt teknisk, og det beklager jeg på forhånd. Heldigvis behøver du ikke kunne det hele uden ad.

De farver vi kan se, er en meget lille del af et stort elektromagnetisk spektrum af farver, der går fra røntgen stråler til radio bølger.

Feltet vi kan se, er på 300 nano meter. Det svare til, at du tager en almindelig tændstik, og tegner en streg rundt på midten af tændstikken, den linje svare ca. til det område at lysfeltet vi kan se. Det er lidt vildt, det er det lys vi sender ind igennem objektivet, videre ind på sensoren, og til sidst gemmer vi det på vores hukommelses kort eller film

Lyset, vi kan opfatte, går fra det punkt hvor ultraviolet slutter til dyb rød. Det bliver målt i kelvin grader, det går fra 1700- til 10000- grader, her er der måske en klokke der ringer.

Nu må du godt vågne op igen.

Lys ved 1700 grader, er det vi kalder koldt lys (blåt lys), når vi kommer op imod de 10000 grader, få vi varmt lys (rødt lys). Her burde der helt sikkert være noget der ringer, da du uden tvivl har leget med hvidbalancen i dit kamera.

Lys-SpektrumHer kan du se farveskalaen. Jo lavere tallet er, jo længere mod højre er farven, jo varmere bliver billedet.

Grunden til at du skal vide det her, er at det danner grundlaget for, forståelsen af hvordan hvidbalancen virker, du ved det der sørger for, at hvidt er hvidt, og ikke f.eks. boldt blåt, eller sygeligt grønt.

Når kameraet prøver at finde hvidbalancen selv, laver den en hurtig beregning af billedet, finder et område der ”smager” af 18% grå(Hex #777777, RGB 119,119,119), måske kan du huske tallet fra lysmålings kapitlet. Det er f.eks. også her, hvor du kan bruge et gråkort til at sætte hvidbalancen.

Typer af lys

Der er som så meget andet, forskellige typer af lys. Det vi har brug for at kende til, er skarpt lys, og diffust lys, nå ja, så er der noget i der imellem, men den tror jeg godt du kan regne ud selv.

Hårdt lys

Hårdt lys kendetegnes ved, at der er hårde skygger, og meget stor kontrast. Typisk kommer skarpt lys fra små direkte lyskilder, som små håndholdte flash eller den ”lille” ting vi kalder solen (Ok, den er kæmpe stort, men meget laaaaaangt væk). Dvs. lyset er på en skyfri dag meget hårdt, især omkring middag, mange fotografer hader at tage billeder der.

fotograf_jakob_kjoller_20130601-12-41-12_WebHer er der sol fra en skyfri himmel, og det giver skarpe skygger.

fotograf_jakob_kjoller_20131005-16-26-06_WebLys fra en lille håndholdt flash, giver hårde kanter og lys.

Diffust/blødt/indirekte lys

Diffust lys er det modsatte, der er bløde skygger med lav kontrast. Blødt lys laves med en stor lyskilde, det kan være ved at skyerne kommer ind foran solen, og gør lyset jævnt, eller at du bruger en eller anden form for diffuser på dit kunstige lys, f.eks. en softbox.

fotograf_jakob_kjoller_20140427-14-12-38_WebHer kommer lyset fra en overskyet himmel, der er næsten ingen skygger, og kanterne er meget flydende.

fotograf_jakob_kjoller_20121208-14-21-41_WebIndirekte lys, der kommer fra et vindue, under et udhæng, det giver blødere skygger.

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os