Høj hastighed igen!!

af Kasper - fotomalia.dk

Ja som i nok har fundet ud af, så er jeg helt vildt med at prøve at fange hurtige ting med kameraet – allerhelst noget som flyver i luften og smadrer et eller andet 🙂

Highspeed maskine!!

De sidste par gange jeg har prøvet at fange noget i luften eller en ballon med vand som springer, så har jeg sat min lid til at jeg var hurtig nok på aftrækkerfingeren og at min timing var lige i øjet.. MEN NU har jeg bygget en maskine som kan gøre al arbejdet for mig!! Ta daaaaaa!! Her er min “Shoot Through Alu Foil And Trigger Camera V.1,0 Beta” eller i daglig tale STAFATC!! Det lyder dælme godt hva!?

Jeg må hellere forklare maskinens opbygning når nu den er så ekstremt kompliceret som den er…

Grundskellettet er en cirka 2 cm tyk træramme som måler cirka 30 x 30 cm.

Der er skruet en ledning på hver side af trærammen med en stor skive under hver skrue.

De to ledninger går til et stik som sættes i kameraets “trigger” port.

Når maskinen skal klargøres, tager man to stykker 30 x 30 cm alu folie og sætter på hver side af rammen og klemmer det fast.

Nu er den klar!!!!

Når man så skyder et eller andet igennem alu folien, kortsluttes ledningerne og trigger kameraets udløser. Så er det bare at sætte stikket i kameraet og VOILÁ!

Så skal man lige have prøveskudt maskinen, så den er timet rigtigt. Man timer den meget enkelt, ved at flytte STAFATC fremad eller bagud til det objekt man prøver at fange, er lige der hvor man vil have det.

På billedet her, er pilen som jeg prøver at fange, allerede i skiven, så STAFATC skal flyttes bagud.

Så er den ved at være der, pilen hænger i luften og det er på tide at flytte kameraet tættere på. Det tog cirka 5-6 skud at komme frem til den rigtige position.

Nu har jeg flyttet kameraet tættere på og inden jeg begynder at skyde gennem noget, vil jeg lige se om det står helt rigtigt, så jeg prøver lige et skud mere..

Jeps!! Pilen er det helt rigtige sted.

Så skal der vand og kopper i spillet!! Men denne gang var pilen lidt langsommere end før. Når en pil flyver 300 km i timen og hele setuppet selvfølgelig godt kan variere nogle millisekunder, så flytter pilen sig altså langt i billedet på den korte tid.

Denne pil i ser på billedet, ramte faktisk metalstativet… Derfor skiftede jeg metalstativet ud med nogle papkasser, det andet var sgu for dyrt..

Så er det jo så liiiige spørgsmålet om man kan ramme…. Jeg står cirka 15 meter væk og skyder blindt, da jeg ikke kan se det jeg skyder efter for alt det sølvpapir… sååååå det er nu rimelig godt skudt alligevel, hvis jeg selv skal sige det… og det skal jeg jo…

På billedet her nedenunder, ligger pilen faktisk på kanten af koppen, det kan godt være lidt svært at se.. Men trods alt, så er timingen lige i øjet utroligt nok med det latterligt simple opsæt og den totalt u seriøse fotograf 🙂

Nå men nu må jeg hellere ramme noget så i ikke keder jeg helt vildt..

TA DAAAAAAA!!! Sådan!! Ja jeg forventer ikke at National de ringer og vil have mig på forsiden.. Billedet er ikke særlig kønt og koppen er lidt udbrændt, MEN “proof of concept” det er det ihvertfald!!

Her er setuppet. STAFATC stod cirka 10 meter væk og jeg skød fra 15 meter.

Og her er den så i sin fulde udstrækning STAFATC!!!

Bestil din helt egen STAFATC NU, hos fotomalia.dk!! Lige nu kører vi et specielt tilbud hvor man får hele sættet MED sølvpapir for 5.999kr! Slå til nu!!

Jeg synes det er lidt sjovt at det virkede så godt og det kan godt være at det er et meget simpelt opsæt og der er helt sikkert bedre måder at gøre det på, men det her virker og det er noget alle folk kan lave ved at rode lidt i køkkenskuffen og klippe lidt i en gammel tråd trigger.

Man kan jo også bruge ideen til en masse andre ting.. Man kan fange en fugl i luft… hvis man kan få den til at flyve igennem sølvpapiret… Ellers kan man fange den og kaste den igennem… Bare en ide… Eller man kan fyre en frugt igennem op mod en væg.. Ja man kan faktisk smadre alt muligt med denne STAFATC og tage nogle fede billeder… Hvis man da er en god fotograf.. Det er jeg ikke…

Det var alt jeg ville kede jer med i dag 🙂

Tak fordi i kiggede med.

Relateret indlæg

20 Kommentarer

Anders januar 26, 2011 - 12:30 pm

Keep it simple! 🙂

Flot Kasper, det må sgu’ prøves en dag. Eneste ulempe er, at man ikke kan se det man skyder efter, meen det er jo bare en detalje 😀

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk januar 26, 2011 - 12:37 pm

Ja ja det er jo bare en detalje, måske lidt farligt, men ikke noget at bekymre sig om 😉

Og du har helt ret.. Jeg tror faktisk ikke det kan blive mere simpelt end dette 🙂

Vil du købe en med det samme? 😉

Besvar
Jacob Almtoft januar 26, 2011 - 1:27 pm

Tror nu stadig det er nemmere med lydtriggeren… eneste problem er bare at man skyder i totalt mørke… har gjort det en del, men har endnu ikke ramt noget dyrt grej…. eller… øh… mig selv…

Med lidt snille, kunne man måske endda bygge en rig, der slukker ens sigtelys og tænder blitzen…

Hygge
Jacob

Besvar
Frederik Overgaard januar 26, 2011 - 5:19 pm

Det kræver faktisk næsten ingen teknisk snilde (næsten ØV)..

Matt Richardson har bygget en og lavet en fin fin video til formålet:
http://www.youtube.com/user/mrichardson23#p/u/0/R8_dAgaBBdI

Besvar
Jacob Almtoft januar 26, 2011 - 6:20 pm

Har skam med succes bygget en der virker fint. Jeg har udvidet den så man kan monterer den med to speedlights. det giver helt ned til 1/41600 sekund på korteste udladning.

Den kan også ombygges til optisk trigger, hvilket gør at den udløser flash ved selv det mindste peak i lux (lysstyrke).

Fandt diagrammerne på nettet, men har tilpasset det en smule til det jeg skulle bruge det til.

Det eneste jeg ikke har lavet endnu, er en afbryder der slukker det “naturlige” lys i samme omgang.

Besvar
Jacob Almtoft januar 26, 2011 - 6:24 pm

PS: min er simplere at bygge 🙂 ham i videoen bruger færdige kredsløb (SNYDDDDD!) 😉

Man kan finde diagrammerne her:
http://lullaby.homepage.dk/diy-camera/usoft.html

Har jo så selv udeladt den optiske trigger, samt forsimplet kredsløbet lidt og ændret lidt værdier hist og pist, men det funker fint som det er.

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk januar 26, 2011 - 7:29 pm

Jeg er helt enig i at det sikkert er meget nemmere med en lydtrigger og det SKAL jeg simpelthen også i gang med at finde en smart løsning på, så det er super fedt at i smider de links så vi kan se hvad andre folk gør.

Jeg tror også at jeg skal have koblet Brian på næste gang jeg skal lege med triggere. Han er ikke en særlig god fotograf, men en anelse bedre end mig er han da 😉

Brian januar 26, 2011 - 5:30 pm

Hva… Hvem er nu det der skriver på bloggen, Mads er det dig der har givet ham Kasper adgang?

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk januar 26, 2011 - 7:30 pm

Hold så op med at kommenter på min blog!! Jeg ved ikke hvem du er!! 😉

Besvar
Mads januar 26, 2011 - 8:20 pm

hahahaha det er godt at have dig tilbage. Jeg har sat $ 69.000 over på din konto for laserprinteren 😉 Jeg havde alligvel ikke brug for det hus, vi finder nok et sted at sove i nat.

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk januar 27, 2011 - 9:37 am

Det er fandme Team ånd det der Mads! 🙂 Og tak for de 69.000$ Husk forresten at det er plus moms….

Besvar
Søren Skovsgaard januar 26, 2011 - 5:33 pm

Meget interessant, og giver mig anledning til endnu engang at henlede opmærksomheden på nedenstående link. Se, en fotomalia instruktion/afprøvning af denne kunne være interessant.

http://www.glacialwanderer.com/hobbyrobotics/?p=167

Besvar
Jacob Almtoft januar 26, 2011 - 6:29 pm

Meget fedt med indbygget timer… men lidt overkill/luksus. Man kan bare justere ved at flytte mikrofonen frem og tilbage. 1 millisekund er ca. 34 cm.

Besvar
Brian januar 26, 2011 - 7:13 pm

Nøøøjj hvor er det dejligt at der er kommet gang i nørderiet, det er jeg vild med…

Jeg er helt sikker på at vi skal bygge en med en lyd trigger, for det er alt for bøvlet at skifte sølvpapir hver gang, men Street kredit til Kasper for den kreative løsning..

Men nu må du igang med at bygge en med lyd trigger!

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk januar 26, 2011 - 7:35 pm

# Søren. Det er fedt at du kommer med opgaver til os og vi har ikke glemt det 😉 Men den du har sendt link på der, ligger lige i overkanten af det mulige for min hjerne. Jeg skal allerhelst have en fuldstændig manual og alle komponenter skal være farvekodet, nummeret og helst monteret når jeg får samlesættet 🙂

#Jacob. Vi har faktisk snakket om at det kunne være rigtig lækkert med en timer i den lydtrigger vi skal bygge hos fotomalia. Jeg ved godt at det kan virke lidt som overkill, men det er nu lækkert at man bare lige kan taste sig ligeså fint ind til målet – ligesom Mythbusters (HELTENE BLANDT NØRDER!!!).

#Brian. Vi skal igang med at bygge snart!! Vi skal nørde for vildt en aften og lave nogle fede billeder!!

Besvar
Søren Skovsgaard januar 26, 2011 - 7:49 pm

Hej Kasper

Jeg havde nu heller ikke nogen forventning om at I skulle lave den, husker den bare som en ret fed maskine de havde få lavet – men med det samtalesæt jeg lavede i 7. klasse i elektronik, så er jeg jo ikke ekspert på området, så ved ikke lige hvad man selv simpelt kan lave 🙂
Med lidt elektrikker hjælp til at forstærke et batteri output har jeg dog fået lavet bevægelses udløseren.

Kasper Solberg januar 27, 2011 - 8:53 pm

Engang eksperimenterede jeg med at smadre hele ølflasker (inkl væske).

Jeg benyttede mig af samme to stykker stanniol adskilt af et stormasket stykke stof. F.eks en netundertrøje.
Jeg sluttede de to stykker stanniol til flashen, og så et mørkt rum og ‘åben lukker’

Teknikken er super enkel, og virker fint, bortset fra at flashen udløses ultrakort tid efter at objekten/flasken rammer. Så billedet tages faktisk før motivet begynder at tage form.

Men med de millisekunders forsinkelse kameraets udløser har, kan de være det virker bedre at benytte denne mulighed.

Besvar
Kasper Solberg januar 27, 2011 - 8:56 pm

…glemte at nævne at stanniolen skal placeres på gulvet eller væggen hvor objektet rammer. Når de to stykker stanniol trykkes sammen udløses flash.

Besvar
Brian januar 27, 2011 - 9:40 pm

Hej Kasper…

Fed idé, og en fed og simpel måde at løse en opgave på…

Tak for tippet

Besvar
Søren Skovsgaard februar 15, 2011 - 8:26 am

Hej

Prøv lige at se denne video

http://vimeo.com/19819283

Besvar

Smid en kommentar til os