Nikon’s 105mm makroobjektiv er et fremragende stykke værktøj, som sidder på mit kamera til mange forskellige opgaver. Du kan her læse lidt om mine erfaringer med dette objektiv. Dette skal dog ikke ses som en professionel test, men som en fotografs erfaringer til en anden. Mine erfaringer bygger på godt et års brug, eller flere tusinde optagelser med dette objektiv. Som reference arbejdede jeg før, jeg erhvervede mig dette objektiv, med Sigmas Af 105mm f/2.8 EX macro DG.
Igennem mit arbejde som fotograf i Randers Regnskov, og min store passion for naturfotografering, spænder mine motiver vidt, lige fra insekter, reptiler, padder og blomster til produktbilleder og portrætter, og med sine 105mm egner dette objektiv sig fremragende til mange af de motiver jeg fotografer. De 105mm giver mig en god afstand til mine motiver, og dette er specielt vigtigt til de motiver, der bliver skræmt hvis fotografen kommer for tæt på.
![]() |
Optisk kvalitet
Objektivet er en drøm at arbejde med, det tegner fantastisk skarpt, og opnår maksimal skarphed ved omkring blænde f/: 4 – 5,6, objektivet tegner dog allerede flot ved f/: 2,8.
Udover at tegne skarpt, giver de 9 afrundede blændeblade en sublim bokeh (uskarphed) der giver billederne en lækker ”blød” fornemmelse i de områder der er ude af fokus, og dette er en markant forbedring fra min gamle sigma. Dette objektiv er et af de skarpeste objektiver jeg har arbejdet med, det gengiver farver flot, og giver flotte kontrastfulde billeder.
![]() |
Her ses effekten af de afrundede blændeblade tydeligt, man ser også at motivet står kontrastfuldt og skarpt frem trods en blænde på kun f/2,8. Nye brugere skal være opmærksomme på, at den effektive blænde ændrer sig i takt med at man kommer nærmere objektivets nærgrænse. Dette påvirker kun den mængde lys der kommer igennem objektivet, og dermed lukkertiden, men dybdeskarpheden forbliver den valgte blænde. |
Autofokus
Autofokus´en er hurtig og præcis, både når man arbejder med meget små motiver, og når det er motiver i bevægelse. Under meget svære lysforhold kan autofokus have svært ved at låse sig fast, og den søger frem og tilbage, dette er dog mest fremtrædende når man arbejder med makromotiver. Generelt er autofokus meget hurtig, stabil og præcis.
![]() |
På motiver, hvor man skal helt tæt på, kræver det ofte, at man fokuserer manuelt. Dette fungerer nemt og hurtigt ved hjælp af den store fokusring. |
Muligheden for, til en hver tid, at override autofokus og fokusere manuelt er også et fantastisk tiltag i forhold til mit gamle objektiv. Man kan også vælge at begrænse fokusområdet, så objektivet kun kan fokusere på motiver fra 0.5m til uendeligt. Denne egenskab er lavet for at optimere autofokus, og gøre objektivet hurtigere når man bruger det på motiver, der er mere end en halv meter fra fokusplanet. Dette fungerer udmærket, og det gør autofokus hurtigere i visse situationer, men det er meget sjældent at jeg bruger denne funktion. Jeg ville gerne hvis Nikon havde lavet en lignende funktion, der gik fra nærgrænsen og til 0,5m, da jeg tror jeg ville bruge denne funktion langt mere. Ved hjælp af den interne fokusering (IF), forbliver objektivet samme længde når man fokuserer, og filtergevindet drejer ikke rundt. Dette er bestemt også med til at øge brugervenligheden af dette objektiv.
![]() |
Autofokus er hurtig nok til at følge motiver så hurtige som denne springtamarin. Nikons 105mm VR har længe været mit foretrukende objektiv til at fotografere små aber. |
Billedstabilisator (VR)
Den indbyggede billedstabilisator, skulle efter sigende give skarpe billeder ved lukkertider fire blænder under, hvad man normalt kunne håndholde. Om objektivet giver hele fire blænder har jeg svært ved at vurdere, men billedstabilisatoren giver i hvert fald en del, og gør mig i stand til at tage skarpe billeder på 1/30sek. på de 105mm, hvilket jeg må sige, må være er en kraftig forbedring i forhold til, hvad der var muligt med mit Sigma. Når man bruger objektivet til at fotografere makromotiver, er den længste lukker man kan håndholde dog noget højere, men billedstabilisatoren giver også her en hjælpende hånd.
![]() |
Billedstabilisatoren gør det muligt at tage skarpe billeder under lysforhold der ellers ville være umulige. Her er billedet taget på 1/20sek. Det kræver dog stadig en meget rolig hånd, og lidt held på så lange lukkertider. |
Byggekvalitet
Som et professionelt objektiv, er dette objektiv bygget utroligt solidt, hvilket også gør objektivet relativt tungt (760g), men det ligger tilgengæld virkelig godt i hånden, og man er på intet tidspunkt bange for, at det går i stykker. Jeg har brugt objektivet under mange forskellige klimaforhold, og det har altid virket uden problemer. Vejrforseglingen virker som den skal, således at støv og vand ikke kommer ind i objektivet og kamerahuset. Objektivet har en stor manuel fokusring, der gør det nemt at bruge manuel fokus. Med andre ord, byggekvaliteten er på dette objektiv i en særklasse.
Alsidighed
Jeg bruger dette objektiv i mange forskellige situationer, selvfølgelig til de fleste af de opgaver der kræver et egentligt makroobjektiv, men også til alt muligt andet lige fra portrætter til produkter. Billedstabilisatoren, kombineret med den relativt store blændeåbning, gør objektivet lysstærk og brugbar under svære lysforhold. Den hurtige autofokus giver også stor frihed til at følge motiver der er i bevægelse.
![]() |
Nikons 105mm makro er et af mine mest benyttede objektiver, jeg har det altid med på opgave, og hvis jeg kun måtte tage et objektiv med mig, tror jeg ofte det ville blive dette. Brændvidden fungerer fremragende til portrætter og objektivet tegner uden nogen forvrængninger. |
Konklusion
Dette objektiv er mange klasser over mit tidligere objektiv, og jeg kan kun sige, at der er en verden til forskel. Den hurtige autofokus, og billedstabilisatoren, gør dette objektiv til noget ganske særligt, og det er bestemt den ekstra investering værd.