Så er vi på den igen med fotofælder. Denne gang laver jeg en fotofælde af en bevægelsessensor.

Den tidligere fotofælde jeg lavede til Brians Yacu Mama ekspedition var af den type hvor en stråle skulle brydes for at kameraet klikkede.
Fotofælden jeg viser her er lavet af et såkaldt PIR element som sidder i de helt almindelige bevægelses-sensorer som vi kender fra udendørslamper og alarmer.

Det betyder også at de ikke er så præcise som dem med strålen, men de kan derimod bruges til at overse større områder som vandhuller, grævlingegrave osv.

Brian var så venlig at købe disse batteridrevede sensorer til mig i Aldi. Det er helt perfekt at de allerede er batteridrevet, for så skal jeg ikke til at lave dem om så han kan bruge dem i felten.

Nå men til sagen.

Først skal dimsen jo åbnes så man kan se hvad man har med at gøre.

Så skal man finde ud af hvor strømmen kommer ind til printet og hvor den går ud til lysdioderne og det er jo meget nemt.

Alt det overflødige klippes fra. Lysdioderne skal vi jo ikke bruge mere og den lille gennemsigtige diode til højre i billedet er en lyssensor som afgør om apperatet skal tænde eller ej, den skal vi ikke bruge så væk med den også.


Så har vi kun hovedprintet, batterikassen og de to ledninger som før gik til printet med lysdioderne tilbage.


Batterikassen saves ud så det hele ikke fylder så meget.

Det samme gøres med fresnel linsen som skal sidde foran PIR elementet for at sprede strålerne over et større område.

Så har vi nogle dele som er barberet ned i størrelse og er nemme at arbejde med. Nu skal relæet som skal udløse kameret loddes på. Det relæ jeg har brugt er et mini spole relæ 5volt, det er nemt at arbejde med, det trækker ikke såmeget strøm og så er det billigt!! Relæet fås i en hvilken som helst elektronik forretning.

Relæet skal loddes på de to ledninger som før gik til printet med lysdioderne. Den strøm som hovedprintet giver til at trække lysdioderne er rigeligt til at trække dette lille relæ. Det er ligegyldigt hvordan plus og minus vender.

Det nemmeste for at forbinde fotofælden med kameraet er hvis man køber sådan en billig trådudløser og skiller den ad.


Indeni trådudløseren sidder der tre “blade” som aktiveres af en mekanisk trykknap. Når de to første blade rører ved hinanden fokuserer kameraet og når knappen trykkes helt ned og alle tre “blade” rører ved hinanden udløser kameraet.


Det man skal gøre først er at forbinde/kortslutte det øverste blad med det nederste blad ved at lodde en lille ledning på. Det gør at når vi kortslutter det midterste blad med de to andre, så udløser kameraet med det samme uden forsinkelse, for når man stiller fotofælden op ude i felten, fokuserer man jo manuelt.

Jeg har loddet et lille stik på det midterste blad og det øverste blad og boret ledningen gennem huset. Det gør det nemt at forbinde fælden og kameraet og samtidig ødelægger man ikke sin trådudløser, ja bortset fra den ikke kan fokusere automatisk mere 🙂


Så ser det hele således ud når det er samlet.


Jeg har samlet delene hurtigt så Brian kan komme igang med at teste. Jeg har lagt noget skum mellem batterikassen og printet for at undgå kortslutninger.


Put batterier i og tilslut den til kameraet og test den. Billedet ovenover er taget med fotofælden.

Så skal den bare pakkes pænt ind og hvad er smukkere end GAFFA!!! 🙂

Jeg vil til slut sige at jeg absolut igen elektronik erfaring har, jeg lærer undervejs og hvis jeg kan lave den her, så betyder det at det er MEGET nemt!! Så bare kom igang så i kan fange nogle grævlinge 🙂

Her er nogle links med ting i kan bruge til at lave en fotofælde selv.

Batteridrevet PIR
Trådudløser
Relæ

Kom endelig med nogle spørgsmål hvis i synes jeg har vrøvlet for meget, jeg sidder klar til uddybe.

Relateret indlæg

11 Kommentarer

Mads april 20, 2010 - 5:27 pm

Kasper det er sgu vildt nørdet det der 🙂 I like it!
Glæder mig til at høre om v. 2.0 er bedre end v. 1.0, selvom billedet af Træ-spidsmus-halen nu også havde sin charme 🙂

Besvar
Kasper april 20, 2010 - 8:14 pm

He he 🙂
Mange tak Mads, det er sgu et kompliment og det samme kan jeg sige til dig. Vi er virkelig nogle nørder.

Nu må vi se hvad Brian kan få ud af det. Mine forventninger er dog ikke store… Vi skulle ta og hyre en rigtig fotograf 😉

Besvar
Mads april 20, 2010 - 8:21 pm

hehehe 🙂

Besvar
kasper vissing april 28, 2010 - 10:26 am

Det bliver spændende, har fundet fotoaftastere der kører 10V, rækker 5M så det burde kunne lade sig gøre… de er ultra hurtige på aftrækkeren så må vi se om det går så stærkt at det kun er næsen af Træ-spidsmusen denne gang… ;o)

Besvar
Søren Skovsgaard oktober 29, 2010 - 12:39 pm

Hej Kasper

Så har jeg vist efterhånden fået samlet alle delene til at prøve at bygge min egen fotofælde – som er en del af agendaen for næste weekend – men uden den store elektronik erfaring er jeg lidt i tvivl om hvilket formnål relæ’et har – kan du uddybe

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk november 1, 2010 - 11:56 am

Hej Søren.

Jeg beklager det sene svar, jeg har lige været væk i weekenden.

Super fedt du er i gang med at bygge fælden selv, den er også rigtig lækker 🙂

Når pir-sensoren aktiveres, sender den en strøm ud til de andre komponenter på printet som så gør et eller andet, det kan være at de tænder en lampe eller en alarm. Denne strøm som pir-sensoren sender ud, kan man ikke bruge til aktivere kontakten i dit kamera, derfor sætter man et lille relæ på som bliver trukket af denne strøm som pir-sensoren sender ud ved aktivering. Når så relæet “klikker”, så bliver 2 af “benene” på relæet kortsluttet og det er på de 2 “ben” du skal sætte ledningerne som kommer fra trådudløseren.

Håber det gav mening, ellers sig til 🙂

Besvar
Søren Skovsgaard november 3, 2010 - 7:44 pm

Hej Kasper

Det var også det jeg var kommet frem til efter at jeg havde skrevet mit sidste indlæg. Glæder mig til at lege med det i weekenden.

Næste må jo så blive at du skal komme med et opdateret indlæg på kamera beskyttelse 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk november 4, 2010 - 9:29 am

# Søren, du må meget gerne lige fortælle om du får det til at virke.

Rigtig god ide med at vise vejrbeskyttelsen i flere detaljer – det er hermed noteret. Mange tak for kommentarerne 🙂

Besvar
Søren Skovsgaard november 4, 2010 - 10:27 pm

HejKasper

Her er vist en opgave til dig, ja måske kunne der laves en hel fotomalia workshop weekend til at lave disse. Prøv at se videoen i vedlagte link.

http://www.glacialwanderer.com/hobbyrobotics/?p=167

Besvar
Thomas Boesdal august 17, 2015 - 1:26 am

Det er da det fedeste projekt det her, det bliver jeg da nødt til at prøve

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 17, 2015 - 8:21 pm

Fedt at du vil lege med – der ligger et par indlæg mere omkring arbejdet med fotofælder – og senest har jeg været en tur i skoven – https://fotomalia.dk/paa-graevlingejagt-med-fotofaelde-update/

Tak for kommentaren!

Besvar

Smid en kommentar til os