Farvelære / Farven blå

af Brian - fotomalia.dk

 

Okay, idag kan det godt være jeg bliver lidt langhåret og hippie agtig, jeg ved ihvertfald at jeg selv syntes det var noget mærkeligt sluder min billedkunstlære stod og snakkede om for mange år siden – hmm hvem kunne vide at jeg nu mange år senere egentligt syntes det er ret spændende..

Idag skriver jeg lidt om farvelære og hvordan man kan bruge det når man tager billeder

Jeg glemmer ofte hvor stor betydning farver har i billeder, og nej jeg snakker ikke bare om farve kontra sort/hvid billeder, jeg snakker om hvordan man kan bruge farver til at underbygge en bestemt stemning i sine billeder.

Hver farve har nemlig hver sin karakter – hmm kan i se blomsterne på mine trompet bukser poppe frem? – farverne har en symbolsk effekt, og kan lige frem, fremkalde forskellige følelser i os når vi ser på dem. Hvis fotografen er bevist om dette, og ved hvordan farverne virker kan man bruge det til at under bygge en bestemt stemning i et billede.

Hvorfor kom jeg lige til at tænke på farve symbolik – det var egentligt fordi da jeg skulle fotografere Brian Hansen, fik jeg den idé at han skulle “spille” forskellige farver, og derefter tænkte jeg, det ville da være en sjov måde at fortælle om farve symbolik.

Lige som der er rigtig mange nuancer af hver farve er der også rigtig mange “nuancer” i hvordan man opfatter farvernes betydning, jeg vil prøve at komme med hvad jeg har læst mig frem til, og hvad jeg selv syntes giver mest mening.

Jeg vil igennem den næste tid, en eller to gange om ugen, skrive lidt om en farve og i denne uge er det blå

Blå er en “kold” farve, den er tung og fast, den virker dæmpende, og beroligende, men for meget blå kan også virke deprimerende.

Deprimeret i farven blå Brian Hansen – deprimeret, den blå baggrund trækker endnu mere liv ud af ham og man er ikke i tvivl om at han er en lidende og fortabt mand

Farven blå er en royal farve (det kongelige “blå” blod), blå symbolisere intelligens, selvsikkerhed, stabilitet, og ro – har du nogen sinde tænkt over hvilke farver banker bruger – ja det er rigtig, BLÅ, prøv at gå ind på danmarks førende bankers hjemmesider, de har stort set alle sammen blå som hoved tema. At banker bruger blå som hoved farve er bestemt ikke tilfældigt, det er der dygtige reklame folk bag, og det virker, det er videnskabsligt bevist.

Men blå har også en anden side, den kan være FOR rolig og FOR dæmpende, så den bliver deprimerende, kold og ensom – tænk på natten, og tænk vintermorgen inden solen kommer, der er blåt, koldt og ensomt.

I vores daglige tale bruger vi også farven blå, “The blues”, eller “feeling blue” kommer selvfølgelig også fra farven, og det er også en af de egenskaber men tillægger farven blå.

Okay nu ved vi lidt om den blå farve, men hvad skal vi bruge det til og hvordan virkder det når vi tager billeder? Tænk over hvad det er for en følelse du gerne vil ha at beskueren skal se billedet med, er det glæde og varme? – så er det nok ikke blå du skal vælge som grundfarve.

I billederne

Okay et par eksempler på hvordan jeg har brugt det i nogen af mine billeder.

Dette billede er taget i en meget kold Januar måned, og jeg valgte en lidt blålig hvidbalance for at understrege at det kolde vejr. Min tanke og mit håb er med dette billede at beskueren kan mærke kulden og “føle” med skarven, der venter på varmere tider.

Blå står for stabilitet, selvtillid så hvad er mere natulrligt at bruge blåt lys på lidt Nikon glas..

Min tanke med dette billede var at få beskueren til at tænke at det var synd at barnet bare var sat, helt alene og måske i flere timer foran TV-ét. Den blå farve er her brugt for dens deprimerende egenskaber – hvordan tror du billedet ville se ud med en varm glød, ville det give samme udtryk?

Kalø slots-ruin, her har jeg brugt den blå farves Royale og stolte egenskaber for at give et indtryk af storhed. Havde jeg taget billedet om dagen, hvor der havde været fyldt med bløde hvide skyer, så havde “følelsen” af billedet været helt anderledes.

Det er selvfølgelig ikke altid at der er muligt at benytte den farve som passer til den stemning man prøver på at vise, men det er en god måde at tænke når man kigger på mulige billeder.

Jeg håber ikke at dette indlæg blev alt for “langhåret”, men disse “bløde værdier” (kompositions teori) er efter min mening noget af det vigtigste hvis man vil lave gode billeder. Lukkertider og blændetal er vigtige, men det er de “bløde værdier” der sætter nogen fotografer foran resten.

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Kasper - Fotomalia.dk maj 16, 2010 - 11:25 am

Hej Brian.

Det er helt genialt forklaret.
Der sidder mange af os (inklusiv mig selv) herude som kan alt muligt teknisk med kameraet, men ikke har den naturlige kreativitet og det er sådanne indlæg der giver rigtig god inspiration.

Glæder mig til at følge farverne.

Besvar
Alexander juni 17, 2012 - 5:14 pm

Hej Brian.
Jeg er grafisk designer.
Godt skrevet om farven blå, har du også lavet nogle tråde om de andre farver eller skal vi vente på dem?

Fortsat god dag.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juni 22, 2012 - 11:42 pm

Hej Alexander…
.
Jeg har faktisk også skrevet om farven gul, se her – https://fotomalia.dk/farvel%C3%A6re-komposition-del-2/
.
Og der kommer nok et par mere – men jeg ved ikke helt hvornår?
.
Tak for din kommentar, og velkommen til!

Besvar

Smid en kommentar til os