Farvelære / Farven gul

af Brian - fotomalia.dk
Brian Hansen - Farven gul

Så er det igen blevet tid til at lade håret gro, trække i de blomstrede trompet bukser og finde vandpiben frem – det er igen tid til lidt FARVELÆRE, og idag er farven GUL.

Gul er en “varm” farve, den er let, luftig og “glad”, tænk på sommer, sol og stranden – der er godt humør i farven gul, og det er en farve der er god til at gøre opmærksom på sig selv.

Brian Hansen - Farven gul

 

For de gamle egyptere symboliserede farven gul nyt liv eller en ny begyndelse – Solen står op og skaber liv.

Der er en enorm varme forbundet med farven gul, solen opfatter vi ofte som værende gul, vi lære vores børn at tegne solen gul og fortælle hvordan det er solen der giver os varme.

Gul kan virke afslappende, og give en følelse af ro og glæde, men gul er også visdommens farve og regnes i nogen kulture for at være et tegn på håb og fremtiden..

Vi bruger ofte gul som en opmærksomheds farve, det gør vi selvfølgelig fordi gul er fantastisk til at gøre opmærksom på sig selv – vi bruger gul på arbejdes tøj, så det er nemmere at få øje på arbejdesmændende ved motorvejen, vi bruger gul på skilte, man skal være særligt opmærksomme på og butikker bruger gul til at fortælle om de fremragende tilbud de har netop lige nu. Alt dette netop fordi gul er så god til at fange vores opmærksomhed.

Men det at bruge gul på denne måde er faktisk ikke noget vi selv har fundet på, dyrene har gjort det i årtusinder. I dyreriget er gul også en advarsels farve, her bruges den ofte til at fortælle en potentiel fjende at man er giftig, eller ihvertfald, at man smager rigtigt “ubehageligt”.

Men gul bruges i dyreriget også til at fortælle om gode tilbud – mange blomster “skilter” med farven gul for at lokke sultne insekter til for at de kan bestøve dem.

 

I billederne

Nå lad mig komme med et par eksempler på hvordan man kan bruge farven gul til at styrke sin fortælling i et billede.

 

Ællinger

 

Her har jeg brugt en “varm” eller gullig hvidbalance for at bruge farven guls egenskaber til at skabe varme og “godt humør” . Hvem vil ikke gerne komme og se de små søde, helt ny ællinger (alle kneb gælder i krig og reklame er det ikke sådan det er).

 

 

En vis munk, her har jeg igen brugt en gullig hvidbalance for at få varme i billedet, men den gule farve i baggrunden underbygger også mit budskab om “den vise munk”.

 

 

Her har vi verdensmesteren i advarsels farver Phyllobates terribilis – Verdens giftigste dyr, Den gyldne pilegiftfrø… Og den prøver ikke at fuppe nogen, i en enkelt lille frø er der gift nok til at slå ti voksne mænd ihjel.

 

Ligesom anemonen bruger den gule farve til at lokke insekterne til, bruger jeg den her til at fanger beskuerens opmærksomhed og fortælle ham/hende hvad det er der er det vigtigt i dette billede.

At bruge farverne til at underbygge sin historie kan være rigtig svært, og jeg gør det bestemt heller ikke altid, men jeg har altid tanken  mit hovede når jeg komponere mit billede. Jeg forsøger altid at tænke over om jeg kunne opnå et bedre resultat ved at bruge farvelæren.

Jeg ville meget gerne høre hvordan i bruger farver i jeres billeder, eller om i bruger farvelære i andre spændende sammenhæng.

I må også meget gerne fortælle om i syntes indlæg som dette er lærerigt eller kedeligt.

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Catarina juni 1, 2010 - 6:42 am

Jeg bruger faktisk ikke farverne på den måde i mine billeder. Måske jeg skulle prøve at bruge dem mere aktivt i mine billeder.

Jeg synes bestemt ikke at sådan et indlæg er kedeligt. 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk juni 1, 2010 - 8:44 am

Hej Brian.
Det er nogle rigtig lærerige indlæg du har om farver. Det er noget jeg først er begyndt at tænke på efter du startede disse posts om farver men jeg må sige at det virkelig har højnet indholdet og budskabet i mine billeder efter jeg er begyndt at bruge dine triks.

Bliv ved!!

Besvar
Jesper Videbæk juni 1, 2010 - 9:12 pm

Jeg har heller aldrig bevidst brugt farvernes betydning i mine billeder. Nok mest fordi jeg ikke rigtig ved hvad de betyder. Men det ser jeg frem til at du lærer mig alt om 😉

Besvar
Brian juni 1, 2010 - 9:20 pm

Hej Alle tre..

Dejligt at høre at der er nogen der også finder det spændende, så er det ikke kun mig der er en nørd.

😉

Besvar
helle ibsen juni 1, 2010 - 9:34 pm

Tak Brian, mere… mere 🙂

Besvar
Mikkel Christensen juni 2, 2010 - 3:35 am

Rigtig spændende, bliv endelig ved med den type artikler. Jeg synes det er ret svært at huske hvad alle de forskellige farver “betyder” men at det virker er der ingen tvivl om. Hvad siger du eventuelt til at lave en uddybende artikel om hvidbalance? Jeg har stadig ikke helt fattet det emne selvom jeg snart har læst mange sider om det.

Besvar
Susanne april 26, 2017 - 7:52 am

Fedt lige at blive opmærksom på det lille værktøj der hedder gul.

Besvar
Arne november 15, 2017 - 7:56 am

Super indspark

Besvar
Carsten Krog Pedersen november 26, 2017 - 1:24 pm

Jeg ved ikke om du har lagt mærke til det Brian, men der er aldrig GULE blomster i en brudebuket. Det er fordi GUL faktisk også er FALSKHEDENS farve…. 😉

Besvar

Smid en kommentar til os