Exif data (Advent konkurrencen)

af Brian - fotomalia.dk

Selvfølgelig er der også lidt ekstra at vinde her i december, FotoMalia laver jo en ordentlig julekalender! – Så idag sætter vi gang i den første del konkurrence!

Og det gør vi med Exif-data

Exif – Prosit?

A hva for en fisk? – Der er måske stadig nogen der ude, der ikke har opdaget den forunderlige verden af viden der gemmer sig i vores billede filer – digitale billedefiler gemmer faktisk på en masse spændende data, alt fra hvilket kamera og objektiv billedet er taget med, til informationer omkring lukkertid og blænde valg – ja faktisk også om der er brugt flash og hvilken eksponeringsprogram der er benyttet.

Alt denne data er meget nem at finde, de fleste billedebehandlings programmer kan nemt og enkelt hive det frem, ja selv window kan finde dataen frem, bare ved at højre klikke på et billede og gå ind under detaljer. Man kan også hente dedikerede Exif-data programmer som f.eks. Opanda, som også kan fortælle hvor mange billeder kameraet ialt har taget – rigtig fedt.

En anden ting som også bliver gemt i Exif-dataen, det er Keywords – altså de nøgle ord som man kan give sine billeder i f.eks. lightroom, nøgle ord som man kan søge efter og på denne måde finde frem til det billede man søger.

Exif dataerne for dette billede fortæller bla. at jeg har brugt flash – en spændende information hvis man interessere sig for den slags….

Med andre ord der er massere af spændende data gemt i dine billede filer!

Nu sidder du sikkert og tænker: “fedt, nu skriver Brian en utrolig spændende gennemgang af hvordan han bruger Exif-dataen fra hans billeder” – Men det gør jeg ikke, for det er nemlig dig der skal det!

For at vinde dagens konkurrence skal man nemmelig komme med den bedste gennemgang, eller det bedste tips til hvordan man kan bruge Exif-dataerne fra sit kamera, og traditionen tro er det os der vælger hvem der kommer med de bedste guld korn!

Dags præmien..

Goecker har smidt et lækkert lille stativ i gaveboden, så det er altså det man kan vinde idag!

 

Et lækkert lille stativ der passer perfekt til en flash, eller hvis man leger med remote kameraer!

Samlede links

Og idag ryger vi så op på 6 links – med andre ord skal du finde to stk idag!

Relateret indlæg

19 Kommentarer

Lars Holmgaard december 4, 2011 - 9:37 pm

Got’em both! 🙂

Besvar
Lars Holmgaard december 4, 2011 - 10:04 pm

Mit bedste tip angående exif data og nok også et af de mere ukendte, er at man skal være helt sikker på, hvad der er gemt i exif-thumbnail’en af ens billede, hvis man har beskåret noget som man ikke vil have frem i offentligheden. Normalt er den thumbnail, der gemmes i exif, en direkte nedskaleret repræsentation af hovedbilledet, men man kan også være uheldig at thumbnailen ikke er blevet opdateret afhængigt af, hvilken software man bruger. Og dermed viser thumbnailen netop det man ikke ville have vist.

Catherine Schwartz er så vidt jeg ved det mest kendte eksempel på en kvinde, der i 2003 havde taget nogle billeder af sig selv uden tøj på og bagefter beskåret dem så man kun kunne se hovedet. Fine portrætbilleder, vupti lige op på bloggen, men thumbnailen i billederne var desværre ikke blevet opdateret så man kunne se en del mere, hvis man lige undersøgte exif dataene.

http://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_Schwartz

Det sker stadig rundt omkring at billedsoftware og styresystemer viser et anderledes thumbnail end hovedbilledet, så er der fortrolig information i det billedareal man har skåret væk – så undersøg lige thumbnailen også. 😉

Besvar
Søren Skovsgaard december 4, 2011 - 10:14 pm

For eget vedkommende bruger jeg nok Exif data mere end jeg lige umiddelbart er bevist om – specielt i Lightroom, hvor jeg som standard i Loupe view i øverste højre hjørne altid kan se om jeg har taget billedet med styring af Aperture, shutter speed eller manual. Derudover ser jeg hvad exposion exposure jeg har brugt og sidste men ikke mindst standard data som lukketid, blænde, ISO, brændvidde og hvilket objektiv det er taget med.
.
Hvad bruger jeg så den information jeg har lige ved hånden. Tjaa ved sammenligning og udvælgelse af to meget lignende billeder kan jeg godt skæve til hvad indstillingerne har været, specielt lukketid (det kan måske afsløre sandsynligheden for en mindre rystelse uden zoome ind til 1:.
.
Mere specifikt havde jeg en fotoopgave i sommers hvor jeg havde taget ca 1400 billeder til et ridestævne, og skulle have dem lagt på nettet, så folk kun bestille og købe af dem. Mange af billederne var situationsbilleder, og mange vil nok være interesseret i billedet fordi de selv var på, og således ikke billeder jeg ville lave den store efter behandling på. Men da de var skudt inden i en mørk ridehal, så var ISO’en høj på mange af dem. Her brugte jeg lightroom til at sortere efter IOS værdi, fjerne støjen for dette billede, og så kopiere sammen indstilling til alle andre billeder med samme ISO. Hurtig og effektiv behandling af 1400 billeder efter formålet.
.
Ved andres billeder, synes jeg ofte det er interessant at kigge på blænde og brændvidde for at gennemskue hvordan billedet er lavet.
.
Glædelig 2. søndag i advent til alle og specielt til drengene bag julens bedste julekalender.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 5, 2011 - 4:46 pm

Mange tak søren..

Besvar
Gorm Branderup december 4, 2011 - 11:02 pm

Fundet;o)
Der er mange data, at hente i exif filen. Personligt putter jeg alle mine kontaktoplysning ind her, jeg sørger for om muligt at tagge billedet med hvad, hvor og hvem der er på mv. På den måde kan jeg altid søge filerne frem igen, hvis jeg skal bruge dem ved en senere lejlighed.
– En anden god ting, er at ens byline automatisk bliver genereret, hvis du publicere billederne.
Hvis jeg finder billeder der inspirerer mig, så tager jeg dem også gerne et smut forbi en online exif-læser. Her kan jeg varmt anbefale: http://regex.info/exif.cgi?url= På den måde kan jeg se, hvordan andre bruger deres værktøj under forskellige situationer.

Besvar
Kasper december 5, 2011 - 9:34 am

EXIF, det bruger jeg for at snage i andres billeder.

Er
X
I
Fotografiet

Besvar
Kim Merrild december 5, 2011 - 9:39 am

Den som voldte mig så store kvaler (3 dec.) hedder af en eller enten “More info” (Finder) eller Meta Data (Aperture), så ikke så mærkeligt at jeg ikke kunne finde de dersens Exif. Må være lidt en anden sag i Windows…? Men nu gider jeg ikke bruge Windows, så måske derfor jeg blev lidt vildledt? Men jeg fandt den! 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 5, 2011 - 4:47 pm

Jeg er glad for at du hænger i, og det ser ud til at du er ved at have fat i den lange ende nu!
.
Fedt at du vil lege med!

Besvar
Kim Merrild december 6, 2011 - 4:25 am

Ja synes også det bliver sjovere og sjovere Brian… bare lad vær med at gå på druk flere gange i december! Det dur ikke med dig og tømmermænd… 😀

Besvar
Kim Merrild december 5, 2011 - 9:58 am

Personligt synes jeg Exif virker lidt ligegyldige og dog for synes det er lidt interessant at hvilket kamera der har været anvendt til optagelsen. Tit og ofte så kan man nogle gange bedømme om billedet har været slemt redigeret/manipuleret eller ej ud fra blot at se på exif, hvilket i mit tilfælde godt kan være en trøst, da jeg ikke har råd til at købe mig et nyt og det kamera jeg så inderligt gerne vil have nemlig et Canon 5D mk2. Med andre ord så bruger jeg det som jeg ikke var klar over hed exif til at få en idé om hvordan billedet blev skudt, når jeg ser et godt billede.

Besvar
Kim Merrild december 5, 2011 - 9:59 am

Og så hedder Mac alternativet til Opanda http://homepage.mac.com/aozer/EV/

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 5, 2011 - 4:46 pm

Tak for info…

Besvar
Jesper Videbæk december 5, 2011 - 4:56 pm

Yep, den bruger jeg også – MEN DEN VISER IKKE KEYWORDS!

Besvar
Kim Merrild december 5, 2011 - 6:15 pm

Og det viser heller ikke hvor mange skud man har taget med sit kamera. Derudover så kan det heller ikke håndtere RAW… :-/
Med andre ord, efter at have rodet lidt rundt med programmet, så er det gået op for mig at jeg kan hente de samme funktioner ved at bruge Finder, som oven i købet kan håndtére RAW! 😉
Men jeg gad nu stadig godt vide hvor mange billeder jeg efterhånden har taget med mit sølle Canon 350D? For det er godt nok ved at være slidt!!!

Besvar
Gorm Branderup december 5, 2011 - 10:29 pm

Hej Kim,
Du kan på det link jeg postede (http://regex.info/exif.cgi?url) se hvor mange billeder dit kamera har taget. Tag et billede og indtast stien, og du vil kunne se hvor langt dit kamera har løbet.

/Gorm

Besvar
Kim Merrild december 6, 2011 - 5:02 am

Hej Gorm!

Årh hvad!!! Den genvej du sendte er da det mest syrede jeg nogensinde har set – BASTA!!! Desværre – og det tror jeg har noget at gøre med mit kamera er et Canon 350D – så kan jeg ikke få svar på, hvor mange skud jeg har taget med mit kamera. Jeg læste et sted (og det smed jeg selvfølgelig væk – flot Kim) at det havde noget at gøre med at kameraet havde en DIGIC II processor og det derfor kun var muligt at gøre med Caon kameraer med DIGIC III og DIGIC IV. Derudover kan siden heller ikke læse mine RAW filer, CR2. Men det jeg kunne trække ud på en jpeg fil var nu også ganske imponerende, for slet ikke at sige meget imponerende!!! Så tak for genvejen Gorm! Har nu gemt den på http://www.diigo.com 🙂

Besvar
Kim Merrild december 6, 2011 - 6:29 am

Aha! Det var nok en gang mig, der var liiidt for hurtig på aftrækkeren. Den æder sgu også mine RAW filer. Årest BEDSTE internet side! Tusind TAK Gorm!!! 🙂

Besvar
Exif Viewer – Det skisme smart! | FotoMalia august 30, 2012 - 12:51 pm

[…] ikke lige helt er op to date med hvad Exif data er, vil jeg anbefale, at man lige tager et kik på dette indlæg – det skulle gerne give et lille indblik i hvad det […]

Besvar
Tip til Nikon D610 maj 26, 2015 - 11:06 pm

[…] er faktisk ganske nemt at indlejre dine Copyright informationer direkte i alle dine billeders Exif-data – ja faktisk så nemt, at du burde have gjort det for længst […]

Besvar

Smid en kommentar til os