En rå arbejdsplads

af Jon Detlefsen

Med fotografen på arbejde i en rå verden af stål   

En af mine gode kunder er Sjørring Maskinfabrik i Thy. Jeg har lavet fotografiske og skriftlige materialer til dem til markedsføring, messestandere, produktfoldere, casehistorier osv.

Det er et råt sted. Maskinfabrikken. Miljøet, materialerne, medarbejderne. Jeg fascineres umiddelbart af stedets atmosfære og vil med disse billeder tolke denne fascination samtidig med, at jeg giver et troværdigt indblik i processen og behandlingen af det rå stål.

Alt bliver gjort på fabrikken. De rå stålplader kommer ind, og de færdige produkter klar til brug kommer ud.Alt bliver gjort på fabrikken. De rå stålplader kommer ind, og de færdige produkter klar til brug kommer ud.

TUNGT GREJ TIL TUNGE INDUSTRIER

På Sjørring Maskinfabrik putter man verdens hårdeste stål ind i den ene ende, og ud af den anden ende kommer højkvalitetsgrej til nogle af verdens mest krævende industrier – entreprenørbranchen og mineindustrien. Og alt sammen er custon made. Her findes avancerede svejserobotter og specialiserede svejsere.

Har du brug for en læsseskovl efter egne ønsker og mål, så er det hos Sjørring, du får den lavet. Ser du en Volvo-gummiged et hvilket som helst sted i verden, kører den højst sandsynligt rundt med en skovl fra Sjørring. Mineindustrien er hård business. Også helt konkret fysisk. En mineskovl lavet af det hårdeste stål, der fås, koster en halv million kr. Og den holder i en måned.

Skovlene svejses både manuelt og med svejserobotter.Skovlene svejses både manuelt og med svejserobotter.

GREJ OG REDIGREING

Jeg har været på fabrikken flere gange, og nu kender jeg til forholdene. Lyssætning er ikke lige til højrebenet, for der er livlig aktivitet, og grejet kommer i vejen. Jeg har lavet billederne reportage-style, mens begivenhederne fandt sted.

På mit seneste besøg endte jeg med et ultra minimalistisk setup. Mit Nikon D3s og klassikeren 24-70 f/2.8. Nul flash. Den ødelagde stemningen, det særlige lys på stedet, synes jeg. Billederne er lavet på ISO 1600 for de flestes vedkommende.

Jeg har lavet billedbehandling i Photoshop og i Color Efex Pro. Jeg søgte et råt look i billederne. Jeg har arbejdet med kontraster – lys og skygger. I Color Efex Pro findes en masse preindstillinger, der kan bruges som grundlag til at justere videre på.

Jeg er ikke bange for grums, støj oa. i mine billeder. Så længe det passer til billederne. Det synes jeg, det gør her. Jeg har leget lidt mere redigeringsmæssigt med billederne til indlægget her, end de billeder, som jeg leverede til kunden.

I en af de store haller står flere laserskærer-maskiner. De skærer gennem tykke stålplader, som var det smør.I en af de store haller står flere laserskærer-maskiner. De skærer gennem tykke stålplader, som var det smør.

PRAKTISKE RÅD

Det er klart, at hvis du skal fotografere svejsere, skal du have et filter på dit objektiv. Rammes glasset af en svejseglød, er det farvel til glasset. Det er noget billigere at erstatte, hvis det er glasset på et relativt billigt UV-filter end glasset på dit fineste objektiv.

Og så vil jeg anbefale solcreme. Seriøst. Der er smæk på UV-strålerne under svejsningen. Ved mit seneste besøg, hvor jeg bla. skulle fotografere en svejserobot i aktion, gik jeg derfra og lignede en, der havde ligget en uge i solen på Mallorca. Og et par dage senere skallede huden af min næse og pande.

En af svejserne fortalte mig, at de ofte bliver skoldede i nakken på grund af svejselysets refleksioner fra vægge og loft.

De færdige læsseskovle lastes - klar til brug ude i den store verden. De færdige læsseskovle lastes – klar til brug ude i den store verden.

Fotoopgaver som denne er ikke “for sjov”-opgaver. Det er arbejde. Rugbrød på bordet. Men det er sjovt alligevel. Det er fotografisk udfordrende, jeg lærer noget nyt, jeg ellers aldrig ville lære, og så betaler det regningerne. Det er da ikke værst?

Relateret indlæg

2 Kommentarer

jacobadk februar 20, 2016 - 1:40 pm

Spændende klient, og rigtig fede muligheder. Kunne være meget sjovt at arbejde med ekstern flash og få personerne med på nogle portrætter… rå portrætter. Jeg ved godt at det sikkert ikke har været en del af opgaven, men det kunne være sjovt.

Besvar
Jon Detlefsen marts 3, 2016 - 8:08 am

Ja, det kunne helt sikkert være sjovt. Men ganske rigtigt ikke en del af opgaven. Det bliver det måske en anden geng;)

Besvar

Smid en kommentar til os