3.1 – Eksponering – Lav billedet i kameraet

af Jakob Kjøller

F-stop

F-stop (stop) er den måleenhed, du skal bruge, når du tænker lys og eksponering.

Laver du en lysmåling og justerer f.eks. åbnerblænden et stop op, lukker du dobbelt så meget lys ind igennem blænden. Omvendt, blænder du et stop ned, så tager du halvdelen af lyset væk fra billedet. Det samme gælder for lukkertiden og ISO’en.

Alle moderne kameraer kan justeres i 1/2 og 1/3 f-stop. Det giver dig bedre mulighed for at finjustere. Men for at gøre det enkelt holder jeg mig til hele f-stops i denne bog.

Eksponering

En eksponering er, når du tager dit billede. Eksponeringen er billedet. Det kommer fra ”gamle” dage, hvor man eksponerede filmen. I fotosprog er det summen af Lukkertid, Blænde og ISO.

Overeksponering

Overeksponering betyder, at billedet bliver alt for lyst. Det kan dog i nogle tilfælde have sine fordele, da der ligger flere billedinformationer i den lyse del af farvespekteret, og du kan regulere eksponeringen i post processen. Men pas på at det ikke bliver alt for lyst.

Over-Eksponeret-fotograf_jakob_kjoller_20150512-10-28-12-Island-Rejse_Web

Billedet er overeksponeret, det ses tydeligt ved de lyse skygger, og de helt hvide skyer.

 

Undereksponering

Undereksponeret betyder, at billedet bliver alt for mørkt. Igen kan du, hvis du har brug for det, undereksponere et billede med op til to F-Stop. På den måde kan du i en RAW-konverter ændre eksponeringen, så du får lyset igen. Det kræver dog, at du skyder dine billeder i RAW-format.

Under-Eksponeret-fotograf_jakob_kjoller_20150512-10-28-12-Island-Rejse_Web
Billedet er undereksponeret, alt er mørkt og kedeligt.

Korrekt eksponering

Lad være med at over- og undereksponere med mindre det er bevidst, for selv om du kan finjustere, er det mest optimalt af få en korrekt eksponering i kameraet!

Det kan være svært at ramme den rigtige eksponering, når f.eks. himlen er meget lysere end bjerget som i eksemplet her. Det, du kan gøre, er, at du laver lysmålingen på himlen, bagefter så laver du en lysmåling på bjerget, og så indstiller du kameraet midt i mellem. Så får du en nogenlunde balance.

fotograf_jakob_kjoller_20150512-10-28-12-Island-Rejse_Web

Korrekt eksponeret, uden et gradueret filter er det svært at komme tættere på en bedre balance mellem lys og mørk. Det vigtigste er at det hvide i billedet ikke bliver 100% hvidt (med mindre det er ønsket), derefter kan skyggerne hæves lidt i post. 

Histogram

I nederste højre hjørne, kan du på alle tre billeder se et lille histogram. Dette histogram viser fordelingen af lys, fra sort (venstre) til hvidt (højre). Histogramnet er et stærkt værktøj på farten, det kan hjælpe dig med at se, om at billede evt. er over eller underbelyst, dvs. om grafen er mest til højre eller mest til venstre.


Formodet-Korrekt-eksonering

En korrekt eksponering vil i mange tilfælde ligne noget ala. denne graf. Grafen er pænt centeret i midten, og man kan se, at billedet hverken er over- eller undereksponeret og derved er du rimelig sikker på, at du kommer hjem med et rigtigt eksponeret billede.

 

Undereksponeret

Voldsom undereksponering ser typisk sådan her ud, grafen er langt over til venstre.

Over-Eksponeret

På overeksponerende billeder, vil grafen være langt imod højre.

Men som alt andet i fotografi, skal du huske at tænke på, hvad det er du laver, og hvad resultat du ønsker er. Med andre ord, du skal ikke stole 100% blindt på histogrammet.

HighKey – Meget lyse billeder

Her er grafen f.eks. meget voldsomt til højre, men billedet er korrekt eksponeret, da det er et såkaldt HighKey billede, dvs. et portræt af en person på en 100% hvid baggrund.

High-Key

High key billeder kan ofte genkendes på den helt hvide baggrund.

Low Key – Mørke billeder

Omvendt af High-Key billeder er Low-Key billeder, meget mørke i udtrykket. Dette resultere i at grafen er meget over imod venstre, men stadig er korrekt eksponeret.

Low-Key

Low key billeder giver dig muligheden, for at styre beskuerens vej gennem billedet.

Sort/hvid

Sidst men ikke mindst, er der sort/hvide billeder. Der er histogramnet helt anderledes, da der kun arbejdes med nuancer, og derved bliver det “omvendt”, med høje grafer ude til højre og venstre.

Sort-Hvid

Omvendt med sort/hvid billeder, så ville billedet bliver gråt og kedeligt, hvis grafen var pænt placeret i midten.

 

I den næste del får du kendskab til de tre vigtigste fototekniske grundregler, der vil hjælpe dig til at få den rigtige eksponering, så vær vågen!

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os