Nu kommer det jo nok ikke som nogen overraskelse at blænden styre dybdeskarpheden, og at man ved at ændre blænden altså kan ændre hvor meget, eller hvor lidt af billedet der bliver skarpt.
Men ved at bruge blænden kan man faktisk også ændre markant på hvordan ens baggrund ender med at se ud.
Bokeh
Bokeh er et udtryk for kvaliteten af de uskarpe områder i et billede, og blænden er faktisk i stor grad med til at bestemme udtrykket af denne bokeh (brændvidde og afstand har også indvirkning på bokehen) – derfor er det en rigtig god ting, at sætte sig lidt ind i hvordan man kan arbejde med blænden, for at få det ønskede udtryk i sin baggrund.
Baggrunden i et billede er efter min menig en af de vigtigste elementer i “det gode billede” og det er faktisk en af de ting som jeg bestræber mig allermest på at komponere rigtigt når jeg komponere mit billede.. Motivet har jeg jo besluttet mig for er interessant, så det skal jeg “bare” placere der hvor jeg ønsker det i billedet, og herefter handler det bare om at få baggrunden til at passe på resten af billedet!
Brug blænden
Ved at ændre sin blændeåbning, så kan som sagt styre sin dybdeskarphed, det er jo ret basal fototeknik, men de færreste tænker faktisk aktivt over hvilken effekt denne ændring har på ens baggrund når man f.eks fotografere med tele eller makro motiver.
Selvfølgelig ændre vi også på dybdeskarpheden, men vores baggrund ændre faktisk også markant udseende, og denne viden kan man bruge når man komponere sit motiv – efterhånden som vi skruer op for vores blændetal, så giver det os en mere om mere detaljeret baggrund – der med ikke sagt at baggrunden kommer til at fremstå som noget man kan definere, lad mig komme med et eksempel.
Eksempel 1 – (Nikon D700 – 105mm – f 3.0)
På det første billede herover, har jeg brugt den største blændeåbning der var mulig for min 105mm ved den givne afstand, dette giver en meget “blød” og meget “udetaljeret” bokeh.
Lad os prøve at kigge lidt på hvad der sker mede billedet hvis vi ændre på vores blænde, og derved også ændre på vores dybdeskarphed.
Eksempel 2 – (Nikon D700 – 105mm – f 7.1)
Bare ved at ændre blænden fra f 3.0 til f 7.1så har vi, som i kan se ændrer “detaljeringsgraden” af bokehen sig markant, og billedet får et andet udtryk.
Det er præcis denne ændring som jeg mener man skal være bekendt med, og bruge bevidst – ikke at det er bedst at vælge hverken blænde f 3.0, f 7.1 eller f 16, men bare at man tænker over at der findes et alternativ og at man er bevidst omkring hvorfor man vælger den blænde man gør!
Hvad med motivet?
Nu er det jo givet at dybdeskarpheden på selve motivet også ændre sig når man ændre på blænden, men specielt ved makro og tele billeder har denne ændring faktisk mindre betydning.
Ved både makro og tele er skarphedsplanet nemlig så snævert at den større blænde kan være meget svær at se på motivet, men den vil helt sikkert påvirke baggrunden markant.
Lad mig illustrere…
Eksempel 3 – (Nikon D700 – 105mm – f 3.0)
Som i kan se, så er dybdeskarpheden jo selvfølgelig meget begrænset, præcist som man kunne forvente på et billede med den størst mulighed blændeåbning. Men hvad sker der hvis vi går et par blændetrin op og vælger en mindre blændeåbning – ja vi får mere dybdeskarphed, men hvor meget påvirker det egentlig vores motiv?
Eksempel 4 – Nikon D700 – 105mm -f 7.1)
Som i kan se så er der sket en lille ændring i forgrunden, men det er jo ikke så meget så det giver et andet indtryk af tudsen – Baggrunden derimod har ændret sig markant, og denne ændring har efter min mening betydning for hvordan udtrykket på billedet ses.
Hvad skal man så vælge?
Tja – hvis der var et simpelt svar her ville det jo ikke være svært at tage billeder, for fakta er jo at der ikke er noget facit. Jeg vælger at lave billedet så det virker bedst for mig, man kan jo ikke gøre så meget andet – og hvis man selv syntes om det, så er chancerne nok gode for at andre også vil syntes om det.
Det vigtige her er at baggrunden er lige så vigtig som forgrunden, og at man kan bruge blænden til at ændre udtrykket af sin baggrund.
Jeg håber i kunne bruge mit lille tips til noget.
2 Kommentarer
Hej Brian
.
Rigtig fedt indlæg – nyder altid disse fototeknik indlæg.
Tak for det Søren, det var vist også ved at være lidt tid siden sidst!