Vejr beskyttelse

af Kasper - fotomalia.dk

Så er det blevet min tur til at vise hvad jeg lavede på vores Fotomalia.dk nørdeaften.
Mens mine to kollegaer bare fjollede rundt og lavede ingenting, fik jeg rent faktisk noget fra hånden.

Hele ideen med at lave fotofælder og vejrsikrede huse startede med at Brian skulle på ekspedition til regnskovene i Ecuador (Ekspedition Yacu Mama) og lave nogle fede billeder.

Brian og Casper planlægger at sætte 10 fotofælder op i Ecuador, for at kunne dække et så stort område som muligt, på den relativt korte tid de er der.
Fotofælder der bruges på den måde som Brian havde tænkt, efterlades ofte i flere dage af gangen – ja op til flere måneder, hvis der er tid til det. Derfor skal kameraet jo beskyttes rigtig godt mod al slags vejr og det er her jeg kommer ind i billedet.


Det er billeder som dette Brian og Casper håber på at få med hjem

Da Brian skal have 10 komplette fotofælder med er det vigtigt at tingene ikke koster uforsvarligt meget og ikke fylder alverden, så det var meget vigtigt at det jeg kom op med, opfyldte disse krav.

Herunder vil jeg beskrive hvordan i selv rimelig nemt kan bygge en prisbevidst men rigtig god og gedigen vejrbeskyttelse der kan passe til alle slags spejlreflekskameraer.

Jeg havde en ide om at det ikke skulle være en fast kasse men en fleksibel pose der ville være meget nem at gemme og ikke mindst transportere uden den fyldte for meget.

Vi tog derfor i vores lokale dykkerforretning i Århus og købte en Mares vandtæt lærredspose til 149kr. Denne pose bruges til at ligge ure, mobiltelefoner og andet følsomt grej i når man er ude på dykkerbåden – skulle uheldet nu være ude.
Vi købte også en gummi manchet som bruges til at lime på en tør-dykkerdragt ved håndledet. Når man stikker hånden igennem, sidder den så stramt at der overhovedet ikke kommer en dråbe vand ind og dette var netop tanken at bruge omkring objektivet.

Herefter tog vi i Silvan da det er et meget velkendt sted for folk der ikke tænker så meget på kvalitet men kvantitet :). Her købte vi de dele vi skulle bruge for at kunne sætte gummi manchetten fast på den vandtætte pose.

Vi skulle bruge nogle forskellige rør til at sætte gummi manchetten fats på.

Silvan er billigt, men da jeg selv arbejder med støbning af plastik til dagligt, kan jeg ikke forstå hvordan noget der koster under 1kr at støbe kan komme op på 32,95kr! Men det er jo netop derfor vi laver vores vejr beskyttelse selv for ikke at betale til alle dem som skal tjene alt for meget på “professionelle” vejrbeskttelses poser 🙂

Vi endte med at købe en 110mm PVC rør-prop og noget acrylfugemasse til tætning – acrylfugemassen kostede kun 7,95kr!! og den er da meget sværere at lave end PVC proppen.. Nå men nok om det.

Først drejede vi et hul i vores dyre PVC prop så objektivet frit kunne komme igennem posen.


Brian lavede da også lidt, han har taget dette rigtig cool billede, det er faktisk Brian der har taget alle billederne i denne post. Der er jo nok en grund til at han arbejder som fotograf til dagligt, det er sgu godt tænkt med flashen. – Mads fjollede stadig bare rundt.

For at kunne sætte PVC proppen på posen, måtte vi dreje en stor skive sådan at vi kunne klemme den vandtætte pose inde mellem PVC proppen og skiven.

Så borede vi huller og satte skruer i og tjekkede at alt passede sammen inden den blev limet fast.

Skruerne skulle føres igennem den vandtætte pose og vi besluttede os for at brænde hullerne så vi ikke risikerede at den trævlede.

Mads (til venstre) fjollede stadig, men i det mindste gik han ikke i vejen.

Så satte vi “støtte ringen” fast på indersiden af posen.

PVC proppen blev limet med acrylfugemassen.

PVC proppen blev skruet på og strammet godt så den blev helt tæt.

Da acrylen var tør skar vi langs kanten af skiven og havde så et fint hul hvor objektivet kunne komme igennem.

Nu kom gummi manchetten på og Brian fik mast objektivet gennem den meget stramme pasning – hvis den er for stram kan man sagtens klippe lidt af manchetten.

Brian testede, brummede lidt, testede igen mens han brummede lidt mere. Dette stod på et stykke tid, men til sidst tror jeg han var overbevist om det gode ide.

Sådan blev vejrposen færdig og jeg er spændt på hvad Brian har at sige til den når han har field-testet den – det er sikkert kun brok han kommer med, men så prøver vi også at løse det.

Ja hvis gummi manchetten  faldt af, så kunne man jo bruge den som modlysblænde. det var sådan dette sjove billede nedenunder kom frem.
Husk at have det sjovt og lege med tingene når i tager billeder, det er ofte den måde man får det helt rigtige motiv med den helt rigtige komposition.
Foto er ikke en videnskab, det skal være sjovt og de fleste succesfulde fotografer er nogle pjathoveder – lidt ligesom Mads, mon ikke han kunne blive en god fotograf 🙂

P.S. I behøver ikke have drejebænke, gasbrændere og alt muligt andet udstyr for at lave den salgs ting vi har lavet her. Hvis i for eksempel skal lave et hul i et stykke tykt plastik som vi har gjort her, kan i varme plastikken godt op med en hårtørrer og så skære meget nemt i det med en hobbykniv. Alt det andet kan også laves med de helt almindelige stykker værktøj man har liggende derhjemme.

Tak fordi i kiggede med og spørg endelig hvis i vil vide mere.

Relateret indlæg

10 Kommentarer

Brian april 3, 2010 - 10:07 am

Hej Kasper…

Nu har jeg været ved at teste posen, og idéen virker godt, men der er lige et par modifikationer som du skal ha lavet.

– Jeg skal kunne montere en flash
– Gummimanchetten fungere ikke, det er for bøvlet
– Der skal være en udgang så jeg kan sætte fælden til (det er vist en brøler der udløser en kvajebejer)

Men idéen er god og det funger

Brian

Besvar
Kasper april 3, 2010 - 10:10 pm

HA HA HA HA 🙂

Ja nu du siger det, det er jo nok en god ide med flash, det var godt nok en brøler! Jeg var så fokuseret på at kameret skulle være beskyttet at jeg glemt alt det “ekstra”.

Udgang til fælden.. Hmm.. igen var det jo nok en god ide. Jeg må have været meget træt den aften. Nu jeg kommer til at tænke på det, glemte jeg også at lave hullet til stativ-skruen 🙂

Gummimanchetten virker da helt fint – hvis du kun skal montere kameraet én gang. Nej spøg til side, den var nok lidt stram, men ideen var først og fremmest at objektivet skulle være helt frit, for uanset hvilken slags glas eller plastik man sætter foran objektivet, vil forringe billedkvaliteten.

Ok ok. Jeg bøjer mig i støvet og erkender mine fejl. Jeg bygger den selvfølgelig om til dig 🙂

Tak for kommentaren Brian.

Besvar
Thomas april 7, 2010 - 1:41 pm

Næste projekt må være et undervandshus? 🙂 De er altid møj dyre..

Og så tror jeg i øvrigt også jeg ville være god til at fjolle rundt – ligesom Mads. 😀

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk april 7, 2010 - 2:52 pm

Ja et undervandshus, det var en go ide 🙂
Hvis du kigger forbi med dit kamera så vi kan teste det når jeg har lavet det 🙂

Besvar
Brian april 7, 2010 - 3:04 pm

Hmm måske man kunne teste med et dummy kamera, det har jeg erfaret er en god idé med alt hvad Kasper laver, man ved sku aldrig hvad der sker..

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk april 7, 2010 - 3:26 pm

Brian jeg takker mange gange for den fine kommentar, hvis du nu bare holder dig til at trykke på din lille fine udløserknap, så skal jeg nok lave noget der dur 🙂

Besvar
Brian april 7, 2010 - 4:01 pm

Ja men det glæder jeg mig da til at se 😉

Men du rammer vel rigtig en gang..

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk april 7, 2010 - 6:47 pm

He he 🙂 ja det håber jeg da.

Besvar
Ecuador nedtælling – 2 dage (Fotofælder) | Fotomalia.dk september 11, 2010 - 4:00 pm

[…] læse om her på bloggen, har vi tidligere udarbejdet vores egen vejrbeskyttelse til kameraet (Tjek prototypen her). Denne er også blevet tunet, og er nu super god, så dem har jeg selvfølgelig også to med […]

Besvar
Ecuador nedtælling – 2 dage (Fotofælder) | FotoMalia juli 3, 2012 - 10:06 am

[…] læse om her på bloggen, har vi tidligere udarbejdet vores egen vejrbeskyttelse til kameraet (Tjek prototypen her). Denne er også blevet tunet, og er nu super god, så dem har jeg selvfølgelig også to med […]

Besvar

Smid en kommentar til os