17. December – Vingerne suser i forførende fotobog

af Jon Detlefsen

Fotobog: Vingesus – Vejlerne i glimt. Drømmer du om at lave din egen fotobog? Fotograferne Henrik Haaning Nielsen og Carsten Krog Pedersen har gjort drømmen til virkelighed med en smuk og personlig hyldest til den vilde natur. 

De fleste fotografer drømmer om at se sine billeder i aviser eller magasiner. Skal det være rigtig eksklusivt, er der ingen vej uden om en fotobog. Men vejen dertil er lang og kringlet, fuld af blindgyder og forhindringer. Finder man vej, er belønningen ikke nødvendigvis stor økonomisk men så meget desto større i tilfredsstillelse og stolthed.

De to fotografer Henrik Haaning Nielsen og Carsten Krog Pedersen står bag den nye fotobog ‘Vingesus – Vejlerne i glimt’. Bogen har været adskillige år undervejs. Det ældste billede i bogen er fra 2007. Den konkrete og målrettede proces med bogen har varet i to år. Det er hårdt arbejde til tider, men Carsten Krog Pedersen er ikke i tvivl om, at det er det hele værd:

“Det er noget helt særligt at få sine billeder ud af computeren, at få dem gjort til noget håndgribeligt, som kan ses og føles. At lave noget kreativt med dem, som ikke foregår på en skærm. Og man skal tænke over sine billeder på en helt anden måde. Man skal måske tænke dem ind i en sammenhængende serie, hvor farver skal passe sammen og formatet ændres.”

Foto: Henrik Haaning Nielsen

Foto: Henrik Haaning Nielsen

Næstbedst efter virkeligheden
Står man i naturcentret eller i et af de syv fugletårne omkring Vejlerne i Nordjylland, overvældes man af det enorme, flade landskab. Man imponeres af vidderne.  Man får et glimt af noget, der minder om “rigtig” vild natur, som ellers er en sjældenhed i et intensivt opdyrket og urbaniseret Danmark.

I ‘Vingesus’ får man netop det. Glimt af den vilde, uspolerede natur. Har du selv oplevet stedet, vil du med længsel genkende følelsen af Vejlerne, når du bladrer igennem bogens cirka 280 sider med forførende billeder og poetiske tekster. Er ‘Vingesus’ dit første møde med Vejlerne, har du nu, næsten, været der selv.

Ikke en dokumentar – heldigvis
Vingesus er ikke en fuglebog. Den er ikke et opslagsværk for fagnørder og biologer. Og den handler heller ikke om fototeknik. Du får hverken latinske artsnavne eller exifdata. I stedet tager de to forfattere dig med på tur i et vildt stykke Danmark, hvor din fantasi og dine sanser fodres, og du villigt lader dig henføre til de rå landskaber med det overvældende dyreliv.

Der er tydeligvis lagt vægt på stemninger frem for dokumentation i bogen. Ikke at Vingesus ikke er dokumentarisk, men der er stor forskel på de to tilgange til fotografiet. I den klassiske, dokumentariske tilgang lægges der stor vægt på det perfekte. Teknik, skarphed, artsgenkendelse osv. frem for det kunstneriske. Ja, det kunstneriske er typisk helt fraværende. Det er en meget dansk fremgangsmåde, der heldigvis de senere år er begyndt at flytte sig i en langt mere spændende retning.

Autensitet
Det handler også i høj grad om fotografens forhold til naturen. Om du altid har været naturmenneske og nu har kameraet med dig, eller om du har fået et kamera og nu bevæger dig ud i naturen for at fotografere, er ikke ligegyldigt. De rigtig spændende naturbilleder afspejler fotografens indgående viden og kendskab til natur, dyreliv, vejrets luner.

Det kan man ikke snyde sig til i Photoshop. Det skal med i fotografiets grund-DNA allerede ved optagelsen ude i virkeligheden. Carsten Krog Pedersen fortæller:

“At lave en bog om Vejlerne var ikke et svært valg. Det er her, jeg bor. Det er her, jeg dagligt tager på tur og fotograferer. Livet her er min hverdag, og det er der jo en grund til. Det er et bevidst tilvalg. Både Henrik og jeg har i mange år arbejdet med naturen her i Vejlerne – bla. med registrering af natur, af arter. Skal man fortælle noget, skal man have en viden at fortælle ud fra.”

Foto: Carsten Krog Pedersen

Foto: Carsten Krog Pedersen

Ud over en stor fotografisk oplevelse af to kompetente fotografer er også teksterne i ‘Vingesus’ vægtet mod det stemningsfulde og poetiske frem for det opremsende, dokumentariske. Bogen er på ingen måder teksttung, men de forholdsvis få tekster akkompagnerer billedernes stemninger på fineste vis.

“Lader man roen falde over sig og tanken flyve bort, skærpes den lille opmærksomhed. Opmærksomheden mod det nære, de små ting.”

Som læser er du ikke i tvivl om, at bogens forfattere er hjemme i Vejlerne. De kender stedet, de har tilbragt timer, dage, uger, måneder der. De holder inderligt af stedet, og bogens udtryk i billeder og tekst kommer fra hjertet.

Gør det!
Det er en omfattense proces at lave en fotobog som Vingesus. Det tager år. Det kræver så at sige blod, sved og tårer. Carsten Krog Pedersen fortæller, at der skal sluges kameler, for eksempel når to fotografer skal blive enige om billederne, der skal med i bogen:

“Det er et af de lange seje træk, og det kræver stor åbenhed og en professionel tilgang. Bogen er jo et fællesprojekt, så man skal bevæge sig ud over at betragte billederne som ‘mine’. Billederne i bogen skal være de bedste, uanset hvis de er. Det er ikke et manifest over den enkelte fotografs arbejde. Man skal respektere og anerkende hinanden som fotografer. Og så skal man selvfølgelig søge råd og vejledning fra andre, så der rettes friske og uvildige øjne mod arbejdet.”

Men det er samtidig en af de mest spændende processer, der også udvikler hver fotograf. Carsten Krog Pedersen fortæller, hvordan de begge inspirerede hinanden fotografisk. Som udgangspunkt er de to meget forskellige fotografer, hvor Henrik Haaning Nielsen typisk er mere konkret i sit billedudtryk, og Carsten selv er mere drømmende og kunstnerisk. Men begge oplevede en udvikling, hvor de hver især begyndte at blande genrerne og udfordre sit eget syn på fotografiet.

Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Selvfølgelig skal du gøre det, er Carsten Krog Pedersens umiddelbare svar, hvis du overvejer at kaste dig ud i et bogprojekt. Samtidig fremhæver han vigtigheden af at søge råd og vejledning og ikke stå alene med det. Carsten Krog Pedersen slår fast:

“Du udvikler dig som fotograf. Gør det, hvis du virkelig har noget på hjerte.”

Konklusion
Det kan siges ganske kort: Naturen kalder, efter man har oplevet ‘Vingesus – Vejlerne i glimt’. Trangen til selv at komme ud og mærke vinden i ansigtet, dufte naturens dufte, og lytte til naturens lyde er overvældende. Vingesus fascinerer. Og Vingesus inspirerer. Nu slipper undertegnede tasterne, griber kameraet og tager ud. Bare ud. Men ikke uden kaffe.

“Mod vest bliver himlens røde farve svagere og svagere, og langsomt bliver stjernehimlen tydeligere og tydeligere og større og større. Det bliver køligt, og kaffen gør godt.”

Du kan købe ‘Vingesus – Vejlerne i glimt’ hos en række boghandlere landet over. Ellers kan den bestilles hos boghandleren.

Alternativt kan du bestille bogen direkte fra forlaget lige her.

Med bogen følger en DVD med billeder fra bogen akkompagneret af musik komponeret til lejligheden af Hendrik Nikolajsen. Se og lyt til smagsprøve her:

Og så til dagens spørgsmål i julekalenderen:

Fra hvilket år er det ældste billede i Vingesus?

  • 2006
  • 2007
  • 2008

Skriv dit bud på jul.fotomalia.dk så har du endnu et lod med i FotoMalias julekalender 2016.

Held og lykke!

Ingen konkurrencer uden præmier

I år er det Njalfoto, som leverer hovedpræmien.

http://bit.ly/2gK67VT

Præmien er ikke mindre end et MANFROTTO MK190GOC4TB med med et496RC2.

For at deltage i konkurrencen skal du finde dagens ord eller svar på et af de spørgmål, vi stiller her på siden, og sende svaret ind her jul.fotomalia.dk. For flere informationer om konkurrencen se her

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Jørgen Aabo december 17, 2016 - 12:55 pm

En rigtig dejlig bog – og i lige så høj grad en flot anmeldelse, hvor sproget er både stemningsfyldt og – nu vi er fotografer – vibrant, Tak for det Jon

Besvar
Jon Detlefsen december 19, 2016 - 8:53 am

Hej Jørgen. Velbekomme og tusind tak for dine ord, der så flot roser min ros:)

Besvar

Smid en kommentar til os