14. December – De forbandede blinkede lys! Del I

af Ard Jongsma

Jeg har længe skrevet  på et indlæg om de forbandede LED lys, men blev aldrig færdig med det, så i dag får I først en lille smagsprøve med et hurtigt tip til årets julekalender. Den lange udgave kommer i 2017! Og det er jo om et par dage!

BLINKENDE LYSKILDER

LED lamper er kommet for at blive. Vores fokus på energibesparelse har udrangeret de gamle glødepærer næsten totalt og de grimme grønlige sparepærer blev, med rette, aldrig helt populært.

LED lamper giver et flot lys, som er nemt at regulere og relativt billigt. Men LED lys har et par grusomme bi-effekter som driller os fotografer voldsomt. Én af dem er, at LED lys tit har et meget smalt spektrum, hvilket i værste tilfælde kan gøre dit 24MP kamera til et 6M kamera. Det snakker vi om næste gang.

 

Jeg fotograferede Odense Teaters nye forestilling Gummi Tarzan i går. Baggrunden var en væg af LED paneler. Ikke alle striber er tændte. Læg også mærke til, hvordan to af panelerne ikke kører i sync med de andre!  Nikon D5, 35/1.4, f/1.4, 1/3s, ISO 100.

En anden ulempe er, at LED lamper ikke gløder. De er enten tændt eller slukket, og aldrig noget indimellem, alt afhængig af skift i plus og minuspolerne i vores vekselstrøm. Skiftefrekvensen hedder 50 Herz i Danmark og uden at gå i detaljer her, giver tallet 50 en fingerpegning i retningen af løsningen på det fotografiske problem.

 

Første gang jeg rendte ind i problemet var, da jeg stod på altanen af rådhuset i Nyborg, for at fotografere byens julemarked. Da jeg gennemså billederne, viste det sig at juletræet kun var ’tændt’ på nogle få af dem. På alle andre var det slukket. FAIL!

 

Sådan som det skulle se ud: juletræet med alle lys tændt. Nikon D600 (!), 24-70/2.8, f/8, 1/3, ISO 160.

 

Det tog mig lidt tid at finde ud af, hvad der skete, men problemet blev selvfølgelig  afhjulpet med, at stille kameraet på stativ og vælge en lukkertid som lå over den som vores vekselstrømsfrekvens har: 50Hz. Med andre ord, jeg skulle bruge en lukker tid på 1/50s for at sikre mig at alle lys var ’tændte.

 

Nik & Jay i Bøgeskoven i 2011. Læg mærke til LED skærmen til venstre, hvor kun nogle af farverne er tændte. Nikon D3s, 200/2.0, f/2, 1/2000, ISO 400.

FARVESKIFT

Det ved videografer alt om, for hvis man for eksempel står under et lysstofrørslys og filmer med en lukkertid på 1/60s vil du få bølger igennem dine optagelser. Ikke pænt.

Lysstofrør blinker også, men på en anden måde. De udsender alle regnbuens farver efter hinanden og hvis du ikke fanger de farver præcist i den frekvens de bliver skudt ud med, fanger du kun en del af dem. Der er mange andre lyskilder som gør lignende og det kan sagtens bruges kreativt, bare man ved hvad man har med at gøre!

 

Her et billede fra en serie fra Barcelona i sidste måned, som jeg allerede har vist et andet billede af.
Baggrunden så helt hvid ud for øjet men fyrede i virkeligheden alle regnbuens farver af med høj frekvens! Nikon D5, 200/2.0, f/2, 1/500s, ISO 100.

Hvis du skyder med fast hvidbalance og hurtige lukkertider under denne slags lyskilder, vil hvert billede være tonet anderledes, og det er et sandt mareridt at få rettet i efterbehandlingen hvis du har en stor serie som skal hænge sammen.

 

PROJEKTORLYS

Endnu mere forfærdeligt  – eller sjovere, alt efter hvordan du ser på det – bliver det, hvis du fotograferer ind i et projiceret billede fra en halvgammel projektor!  Det kan være forfærdeligt hvis du er til en event og taleren er en anelse ADHD mens han står foran sådan et skærm, fordi du skal helt ned i en lukkertid under 1/50s igen for at hvidt rent faktisk bliver hvidt. Og der ikke mange talere som vil stå stille nok til at du kan få et bare tilnærmelsesvis skarpt billede ud af den lukkertid!

 

Et foredrag i Armenien, med en rigtigt gammel projektor (og et rigtigt gammelt kamera!). Baggrunden var hvid for øjet. Nikon D300, 80-400/4.5-5.6, f/5, 1/500s, ISO 800.

JUSTER LUKKERTIDEN!

Så det generelle råd er: tjek dine billeder jævnligt på LCD skærmen hvis du fotograferer i et suspekt lys, hvad enten det er fra lysstofrør, sparepærer, projektorer eller LED lamper! Og hvis der sker mærkelige ting, gå ned i lukkertid til 1/50s! Eller brug mulighederne kreativt!!!

 

JULEKALENDER

Fotomalia holder igen sin årlige Julekalender i år. Fatter du heller ikke en brik af hvad det går ud på, men vil du alligevel gerne være med i præmiehatten til et fantastisk MANFROTTO MK190GOC4TB stativ med med et496RC2 kuglehovede fra Njalfoto? Jamen, så læs instrukserne her og husk at se vores dødkomiske video fra sidste år.

I dag er der igen kun ét lod i konkurrencen.

Hvor mange Herz kører vores strømforsyning på i Danmark?

  • 50
  • 60
  • 66

Tast dit svar ind til jul.fotomalia.dk, så er du med i konkurrencen! Hvis du svarer rigtigt har du et ekstra lod i puljen! Hvis du går tilbage til de sidste dages indlæg kan du øge dine chancer væsentligt, og hvis du bliver ved med at følge Fotomalia i hele december, kan du næsten kalde dig den nye ejer af stativet!

 

Relateret indlæg

4 Kommentarer

henrik351 december 14, 2016 - 7:59 pm

Ard,

Glimrende artikel !

Glødelamper, som er en wolfram tråd gløder og har alle farver i spektet repræsenteret, Ra- værdi= 100

Lysstofrør er en anden sag. Basalt set udsender de ultraviolet lys og der det coatningen, der gør at det bliver til synlig lys. Lysstof rør laves med 3 eller 5 pulvere. 3-pulver har en Ra index ca 65 og 5-pulvere har en Ra-index ca 90,

Dvs at de ikke har alle farver i sig.

Da lys er usynligt kan vi kun se de farver som lyset har i sig. Derfor er lysstofrør en dårlig ide til fx Lego klodser (hvis farverne skal gengives korrekt )

Besvar
Ard Jongsma december 15, 2016 - 1:12 pm

Ammen altså Henrik! Jeg elsker dig! Vil du ikke blive æresmedlem af Fotomalia? Det er nørder af din kaliber verden mangler! TAK! Mere af den slags! Jeg er jo på gyngende grund og lærer ved at rykke mig frem, skridt for skridt, og at have min basisfysik plads.
Men forklar mig så alligel, hvorfor lysstofrør så kører i farvecyklus, for dét gør de! Kører den måske fra ultrviolet og så en anelse ind i det synlige spektrum for hver oscillation af vekselstrømmen?

Besvar
Søren Stærke december 16, 2016 - 11:40 am

Grunden til at det er forfærdeligt (- og sjovt ? ) at tage billeder af en projekter, er fordi den laver farverne via et filter hjul. Den har en hvid lyskilde (typisk in kviksølvslampe), hvis lys den så filtreret igennem et filter og sender ud. Hjulet har 3 eller 6 farver og kombinationen af disse skaber de farver vi ser.
Problemet er at den skifter imellem farverne rigtig hurtigt, da hjulet roterer hurtigt ligeså, for at vi ikke skal opfatte det som blinkende. Det betyder at korte lukkertider skaber disse bølgende farver vi ser på billedet ovenfor.

Besvar
Claus Hillker januar 31, 2017 - 10:34 am

Man kan ikke regne med at alle LED’er blinker med 50Hz selvom det er frekvensen på deres forsyningsspænding. Mange regulerbare LED lyskilder virker i virkeligheden ved at udsende kortere eller længere impulser af lys, med højere frekvens end 50Hz. Så en LED spot dæmpet ned til 10% lysstyrke, blinker måske i virkeligheden i korte blink på 1/1000 s der gentages 100 gange i sekundet.. Den slags lys er kilde til alverdens underlige interferensfænomener..

Besvar

Smid en kommentar til os