(T-DaG) Fotografering af Isfugl (Peter Marczak)

af Brian - fotomalia.dk

Isfuglen er nok en af Danmarks mest eftertragtede fugle – i hvertfald hos naturinteresserede fotoentusiaster!

Og det er forståeligt nok, for hold nu op det er en fin fugl! Denne uges gæst har brugt hundredevis af timer i selvskab med den lille blå fugl, og det er der kommet en hel stribe af fantastiske billeder ud af – i dag får du et indblik i hvordan en rigtig isfugle fotograf arbejder!

Tjek det ud!

 

PETER MARCZAK

Hvis du på et tidspunkt er faldet over et isfugle billede, og har tænkt “hold da op det er fedt”, så er der en ret god chance for at det er denne uges gæst der er bagmanden – i hvert fald hvis billedet er taget i DK

Peter Marczak har brugt mere tid stilesiddende og ventende på isfuglen end de fleste, men det er bestemt ikke uden belønning, for han er blevet beriget med en masse helt unikke skyd, som kun kommer i kasse hvis man virkelig investere tid og energi!

Vi er meget stolte af at kunne præsentere en hel række unikke Isfugle billeder som de fleste nok ville ønske at de havde taget – mine damer og herre tag godt i mod Peter Marczak!

 

UDSTYRET

Jeg bruger Nikons D4 og D810 samt deres 600mm f/4 objektiv, derudover er der altid enten et 70-200mm/80-400mm med på turen.

En anden meget vigtig del af udstyret er noget at skjule sig i, fuglen er meget sky og har du først fået den skræmt væk kan det godt blive en lang dag derude. I starten brugte jeg meget et pop-up telt at sidde i, det virker fremragende, men bevægelsesfriheden er lidt begrænset så jeg er gået over til at bruge en ghillie dragt som virker fantastisk, og giver en bedre mulighed for at flytte rundt så lyset passer.

 

TEKNIK OG KLARGØRING

Første skridt i fotografering af Isfugl er selvfølgelig at finde et sted hvor isfuglen ofte kommer, mange ser bare det blå lyn når den flygter, men det er nu ikke så slemt for har man først set den et sted, vil den komme der igen.

Jeg gør gerne det jeg sætter en pind op, som giver den en let landingsmulighed, selvfølgelig placeret så man selv får en god vinkel til at fotografere den fra, jeg gør tit det hvis jeg ser den et sted så prøver jeg at finde steder i åen/søen hvor der er småfisk, som den gerne dykker efter og så placere pinden der, så man har muligheden for dykkeskud også.

billede 5

Et af mine favoritskud hvor den har snuppet en fisk og på vej væk, bemærk vandnymfen bag den.

 

Derefter er det bare med at få skjult sig rigtig godt, og gerne inden den kommer igen. Når den ankommer, er det meget fristende at skyde løs med det samme, men en god ide er lige at vente et minuts tid til den er faldet til ro og fundet ud af der ingen fare er, så kan man langsomt starte op med at skyde, den vil højst sandsynligt reagere på den nye lyd fra kameraet, men hurtigt bliver den også tryg ved det, hurtige bevægelser bør undgås da den vil tage flugten hvis den registrere det.

Jeg vælger kamera alt efter hvad de fortager sig på pladsen, dykker de meget er det som regel D4eren der sidder på, da det går virkeligt stærkt og chancen for at få et dyk er bare lidt større med det hurtige kamera.

billede 3

Op flyvningen til pinden efter dyk, her taget med kamera i vandkanten og fjernudløser.

 

Hvis det er et sted de ofte dykker og D4eren ikke sidder på 600eren placerer jeg den ofte på et lille stativ i vandkanten, med et mindre objektiv samt fjernudløser og manuelt fokus lagt på enten landingspinden eller det sted den dykker. Man kan være heldig at der er en træffer en gang i mellem, men man skal ikke blive skuffet når man kigger dagens skud igennem for der er langt mellem!

OPLEVELSERNE

Jeg har gennem årene, brugt rigtig mange timer med de kære isfugle og hver dag derude er en ny dag med gode oplevelser, alt lige fra at Spurvehøgen kommer blæsende og prøver at snuppe den, til ungernes første dag uden for redehullet og kampene om de gode fiskepladser.

billede 7

2 unger på pinden, bemærk forskellen i farverne som skifter alt efter hvordan lyset rammer dem.

 

En af dem der nok står højest på min liste, var en af de hårde vintre hvor alt var frosset til, bortset fra nogle små huller i en lille kanal hvor jeg fandt hvor isfuglene fiskede, det holdt dog ikke længe så var de også lukket, jeg prøvede så hver morgen at slå nogle huller i isen, så de kunne fiske, det var de ikke længe om at finde ud af, det endte op med en form for teamwork, hver morgen når skjulet var sat op og hullerne lavet, kom de ret hurtigt og startede med at fiske, de fik mad og jeg fik nogle fine billeder på kortet.

Tit har jeg også oplevet når man sætter i ghilliedragten, så skal de lige hen og se hvad det er, og når den står og ”hover” 20 cm fra ens ansigt i 10-15 sek. så går alt bare i stå, eller når den kommer og sidder sig på pinden mens man er ved at sætte den op, så er livet sgu skønt.

 

FOTOGRAFERING AF ISFUGLEN – BILLEDERNE

Det er jo blevet til en del efterhånden, i starten var det jo det fedeste hvis man fik et skud bare den sad på en tilfældig gren, men som tiden går og timerne med dem bliver mange, bliver man også mere kræsen og krævende, jeg gør i hvert fald.

billede 4

Igen en opflyvning efter et dyk uden fangst igen med kamera i vandkanten og fjernudløser.

 

Nu vil jeg gerne prøve at tage de skud som aldrig lykkedes, eller dem som andre ikke har. Isfuglen på en pind bliver stadig skudt men mest for at tilpasse indstillingerne, og være klar hvis der skulle ske noget uventet, for er man ikke det så glem alt om actionskud af den, det er som regel ligeså hurtigt overstået som det startede.

Nogle vil måske syntes det er underligt at bruge så meget tid på en enkelt art, og jeg har i perioder også misset meget andet, jeg skyder nu kun isfugl i sommertiden og får dækket en stor del af alt det andet derude resten af året.

Sluttelig vil jeg sige: ” Har du ikke oplevet isfuglen, så se at få det gjort”. De er stort set ved alle danske åer, og de milde vintre har været rigtig god ved bestanden, men husk også at den nok vil stjæle en meget stor del af din tid, for den er vidunderlig og man får lyst til mere når først man møder den.

 

FOTOMALIA SIGER TAK!

Peter – Det var en sand fornøjelse at kigge dine billeder igennem, og ikke mindst lure et par af dine fif – det kunne da meget vel være at man skulle ud og investere i en ghillie dragt – det lyder til at den er svær at undvære!

Peter Marczak mange tak fordi du ville dele dine oplevelser med os, og til dig der læser med, smid da lige en kommentar til Peter, det varmer så dejligt!

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Sven Dall oktober 7, 2015 - 5:35 pm

Hatten af igen igen Peter… Lækre skud og herlig fortælling.

Besvar
Christian marts 28, 2016 - 1:21 pm

Fantastisk flotte billeder og inspirerende læsning.

Besvar

Smid en kommentar til os